Rabo steekt miljard in koop en expansie Gilde

De Rabo-bank heeft opnieuw een leemte in zijn produktenpakket gevuld. De bank neemt het Gilde Investment Fund over, en steekt ruim een miljard gulden in de uitbreiding van de activiteiten van Gilde....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Onderdirecteur W. van 't Hooft van de Rabo denkt dat zijn bank nu kan uitgroeien tot een 'majeure partner op de participatiemarkt'. 'Nu kunnen we investeringen van vijftigduizend gulden tot zeg maar vijftig miljoen gulden gemakkelijk onderbrengen. We worden van een nichespeler in één klap speler op de wereldmarkt.' De overname van Gilde volgt op de overname van de beheersmaatschappij van Robeco, enkele weken geleden.

Volgens een woordvoerder van Rabo Nederland heeft de overname van Gilde Beheersmaatschappij zelf niet veel geld gekost. 'Anders dan bij Robeco zit daar de waarde niet in. De eigenaren van Gilde haalden hun winst uit de participaties, niet uit de beheervergoeding.'

De beheersmaatschappij was nog steeds eigendom van de vijf oprichters, onder wie de twee huidige directeuren L. van Driel en D. Heyning. Het eerste Gilde-fonds werd door hen in 1982 opgericht. Rabobank was zelf al langere tijd een van de beleggers in deze fondsen. De bank heeft nu de andere beleggers uitgekocht voor 150 miljoen. In totaal zit er nog 271 miljoen in de oude Gilde-fondsen.

Er worden weer nieuwe fondsen opgezet. Het grootste wordt het Gilde Management Buy Out Fund, dat zich zal richten op Nederland en west-Europa. Volgens de Rabo neemt de markt voor management-buyouts (directeur koopt het bedrijf dat hij leidt) snel in omvang toe. Dat komt doordat veel succesvolle jonge ondernemers hun bedrijf van de hand willen doen, en doordat veel grotere bedrijven bij hun terugkeer naar de kerntaken de neiging hebben dochters af te stoten.

Verder komt er een Gilde Informatie Technologie Fonds van 200 miljoen gulden. Dat zal zich richten op Europa, de VS en Israël.

Het 'oude' Gilde had al aanzienlijke participaties in de buy-outsector. Zo waren er deelnames in Axxicon, Axa/Stenman, Amas en Vendor. Ook in de informatietechnologie had Gilde participaties, bijvoorbeeld in Spea (Duitsland), Lacis, Uniface en Baan (Nederland). In de IT-sector had Gilde in totaal 60 miljoen geïnvesteerd en haalde daarop een rendement van 30 procent; in de management-buyout sector was de investering 105 miljoen met een rendement van 60 procent. Overigens moeten van die rendementen de beheerskosten nog worden afgetrokken.

Er komen nog enkele wereldwijd opererende Gilde-fondsen die zich met name richten op de agribusiness en voedingsmiddelenindustrie, de oude wortels van de Rabo zelf, en op de medische technologie. Voor de lokale Rabobanken wordt een apart fonds opgericht. Daar kunnen zij projecten aanbieden die ze in hun eigen praktijk tegenkomen. Dit fonds zal 300 à 500 miljoen krijgen om te investeren.

Overigens zal de Rabobank niet de enige zijn die de fondsen vult. De bank wil institutionele beleggers lokken, maar het is de bank die de omvang van de fondsen garandeert. De Rabobank eist geen meerderheidspositie voor zichzelf op, al zal het daar, gezien de ambities, vooralsnog wel op uitdraaien, meent Van 't Hooft.

Om beleggers te trekken, garandeert de Rabo dat de beheersmaatschappij Gilde onafhankelijk zal blijven. Die behoudt dan ook zijn directeuren L. van Driel en D. Heyning. Naast hen zal nog een Rabo-man worden benoemd. De fondsen zullen elk voorzien worden van een raad van commissarissen, waarbij de Rabo-commissarissen nooit de meerderheid zullen krijgen.

Bij Gilde werken nu zeventien mensen, maar dat aantal zal snel groeien tot ongeveer veertig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden