Rabo kan buitenlandse Liborboete aftrekken van belasting

De Rabobank kan de 700 miljoen euro aan boetes die de bank kreeg voor het manipuleren van de Liborrente aftrekken van de Nederlandse winstbelasting. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën in de Tweede Kamer. Beeld anp

De Rabobank kreeg eind vorige maand van de Amerikaanse en Britse toezichthouders een boete van een miljard dollar omdat handelaren van de bank jarenlang hadden gesjoemeld met internationale rente-indicatoren. Nederland schikte met de bank voor een bedrag van 70 miljoen euro. Dat bedrag mag de bank niet aftrekken van de belasting, maar de honderden miljoenen verschuldigd aan Amerika en Engeland wel.

Staatssecretaris Weekers schrijft aan de Kamer: 'Geldboetes en schikkingen die zijn betaald aan een buitenlandse overheid, zijn op grond van de Nederlandse wet in beginsel wel aftrekbaar.' Het moet dan wel Nederlandse bedrijven betreffen en niet dochterondernemingen in het buitenland. 'Immers, als de boete in het buitenland thuishoort, kan er geen sprake zijn van aftrek in Nederland.'

Praktisch bezwaar
Buitenlandse boetes of schikkingen kunnen wel als aftrekpost worden opgegeven omdat in het buitenland andere wetten gelden dan in Nederland. Een overtreding elders zou mogelijk in Nederland geen vergrijp zijn. Een praktisch bezwaar is dat de belastingdienst alle buitenlandse boetes zou moeten staven aan de Nederlandse wetten. 'Indien de niet-aftrekbaarheid zich zou uitstrekken tot buitenlandse boetes en de Belastingdienst steeds zou moeten toetsen of een buitenlandse boete voldoet aan de Nederlandse maatstaven, zou dat leiden tot meer uitvoeringslasten.'

Weekers schrijft echter dat hij zal onderzoeken of het mogelijk is om buitenlandse boetes niet langer in aftrek toe te laten. 'Ik vraag me af of een onderscheid tussen binnenlandse en buitenlandse boetes in het huidige tijdsgewricht nog wenselijk is.' Hij stuurt hierover binnen twee maanden een brief naar de Kamer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.