Rabo en Shell favoriete werkgevers

amsterdam De Rabobank en olieconcern Shell zijn de populairste werkgevers onder zowel hoogopgeleide vrouwen als mannen. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek van de Intelligence Group....

De onderzoekers ondervroegen ruim elfduizend hoogopgeleiden naar hun favoriete werkgevers. Zowel Rabobank als Shell staat bij mannen en vrouwen in de topdrie. Bij mannen bekleedt Philips in deze top een tweede plek. Bij vrouwen is de andere plek gereserveerd voor het Rijk.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat vrouwen vaker dan mannen de voorkeur geven aan een non-profitorganisatie. Opvallend is bijvoorbeeld dat justitie en de rechtspraak in hun toptwintig voorkomen. Terwijl de mannen deze sector niet tot hun favoriet rekenen. Dit geldt eveneens voor de gezondheidszorg.

Naarmate vrouwen ouder worden, stijgt de voorkeur voor een baan bij een non-profitorganisatie. Vrouwelijke 40-plussers noemen in hun toptwintig nog maar vijf commerciële instanties. Zij worden het liefst rijksambtenaar, gevolgd door Rabobank- en Shellmedewerker.

Mannen kiezen liever voor een carrière bij technische bedrijven, bij bedrijven zoals Philips, DSM, KLM of KPN. Ook de banken scoren goed op hun voorkeurenlijstje.

Opvallend is dat mannen het liefst zeggen te werken in branches zoals onderwijs, wetenschap en consultancy. Terwijl zij – als ze bedrijven aan moeten wijzen – kiezen voor totaal andere sectoren. Dit doet, volgens de onderzoekers, vermoeden dat mannen zich bij hun keuze laten leiden door imago en naamsbekendheid van een organisatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden