Rabo en AH beleggen eenzijdig voor vaste klanten

Veiligheid, betrouwbaarheid, voorspelbaarheid - dat is wat de particuliere belegger tegenwoordig zoekt. In het soort belegging; staatsobligaties zijn een klassiek voorbeeld....

Van onze verslaggever

Grote bedrijven met een lange geschiedenis spelen daarop in door hun overbekende merknaam te koppelen aan een belegging die op het eerste gezicht de betrouwbaarheid van een staatslening benadert. Zo heeft Albert Heijn al tien jaar lang zijn AH Vaste Klantenfonds. Dit belegt de helft van zijn inleg in aandelen Ahold, en de helft in obligatieleningen aan Ahold.

De inleggers van het eerste uur zagen hun investering de eerste negen jaar drie keer over de kop gaan. Maar dit jaar gleed het fonds voor het eerst in zijn bestaan onderuit - en meteen gemeen hard ook, sinds 1 januari met bijna 35 procent. 'De reden voor de daling is evident', schreef Morningstar-commentator Freddy van Mulligen vorige week in Het Financieele Dagblad. Beleggers hebben Ahold, jarenlang hét groei-aandeel, dit jaar 'als een baksteen laten vallen'. De beurskoers verschrompelde van zo'n 32 euro eind 2001 tot ongeveer twaalf euro nu. De diepe val legt de grote zwakte bloot van het Vaste Klantenfonds, zo betoogt Van Mulligen: 'Geen spreiding.'

Er is nog een bedrijf dat zijn vaste klanten op deze manier tot beleggers maakt: Rabobank, met haar Ledencertificaten. Deze investeert de inleg van de 'leden' voor 90 procent in achtergestelde leningen aan zichzelf, en de rest in leningen 'van andere gegoede debiteuren, zoals de Nederlandse staat'.

Het rendement op de certificaten ligt 'naar verwachting', zo houdt Rabo een slag om de arm, 1 procentpunt boven dat op een staatslening en wordt elk kwartaal uitgekeerd. De nieuwste tranche certificaten biedt tot en met eind dit jaar een rendement van 5,77 procent.

Mooi - maar hebben deze certificaten niet hetzelfde mankement als het AH Vaste Klantenfonds? 'Eigenlijk wel', zegt Van Mulligen. 'Alleen is de kans op verlies veel kleiner.' De Rabo-leden dansen niet mee met grillige beurskoersen. 'Hun inleg verliezen ze alleen als Rabobank omvalt.' Die kans is heel klein: Rabo is, zoals bekend, een van de financieel meest solide banken ter wereld.

Lichtpuntje voor AH Vaste Klanten: hun fonds veerde afgelopen week met ruim 7 procent op, meegezogen door het aandeel Ahold. Een beetje spanning: kijk, dat hebben die Rabo-leden weer niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden