Rabo compenseert 200.000 klanten met hypotheek

200 duizend klanten met OpMaat-hypotheek krijgen compensatie...

Amsterdam De Rabobank gaat 200 duizend klanten met een OpMaat-hypotheek een compensatie aanbieden. Deze tegemoetkoming gaat de bank maximaal 100 miljoen euro kosten. Dit hebben Rabobank en Stichting Woekerpolis Claim (WPC) dinsdag bekendgemaakt.

De regeling gaat verder dan de aanbeveling die Jan Wolter Wabeke, de Ombudsman Financiële Diensten, twee weken geleden deed. Die gold alleen voor 100 duizend klanten die hun hypotheek voor 1 oktober 2000 hebben afgesloten. Volgens belangenclub WPC komt de nieuwe regeling dicht in de buurt van het eisenpakket dat WPC van twee jaar geleden heeft opgesteld.

De Rabobank had klanten slecht geïnformeerd over de werking van de OpMaat-hypotheek met een beleggingsverzekering. Een deel van de aflossing kwam in een spaardepot terecht. Klanten dachten dat dit spaardeel onaantastbaar was. Dat bleek niet het geval. De Rabobank onttrok de premie voor de overlijdensrisicoverzekering aan het spaardepot. Die premie steeg toen de beurskoersen daalden omdat de verzekering meer moest uitkeren als de huizenkoper zou overlijden.

De Rabobank vergoedt de rente die klanten hebben misgelopen. Gemiddeld ontvangt een klant 500 euro. Verder mogen Raboklanten hun hypotheek kosteloos omzetten in een andere hypotheek.

De Rabobank becijferde de kosten van de eerste regeling tussen de 50 en 75 miljoen euro. Nu denkt de bank ‘enkele tientallen miljoenen euro’s’ meer kwijt te zijn.

Begin volgend jaar zal de bank klanten informeren over de schikking. Mensen die in aanmerking komen voor een vergoeding, ontvangen die later dat jaar. Volgens WPC kan de vergoeding in sommige gevallen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Afgezien van de schikking over de OpMaat Hypotheek, hebben de Rabobank en WPC ook een regeling getroffen voor schrijnende gevallen. Mensen die als gevolg van bijvoorbeeld een echtscheiding of arbeidsongeschiktheid problemen hebben met het betalen van hun hypotheeklasten, kunnen in aanmerking komen voor de regeling. Deze geldt voor de komende vijf jaar.

De schikking staat los van een eventuele vergoeding omdat de kosten van de beleggingsverzekering te hoog zijn. WPC kibbelt nog met verzekeraars Achmea en Interpolis over dit onderdeel van de OpMaat-hypotheek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden