Rabo-bonussen mogen geen echte bonussen heten

AMSTERDAM De zes bestuursleden van de Rabobank hebben vorig jaar 1,8 miljoen euro aan bonussen ontvangen hoewel de winst van de bank in 2009 met 17 procent daalde....

Dit blijkt uit cijfers in het jaarverslag. Over 2008 was de bonuspot slechts 1 miljoen. De zes personen tellende raad van bestuur onder leiding van Piet Moerland, die in 2009 de voorzittershamer overnam van Bert Heemskerk, kreeg in totaal 6,6 miljoen aan salaris.

Een woordvoerder van de Rabobank zegt dat het woord bonus onterecht is. ‘Het gaat niet om bonussen maar om variabele beloningen. Dat bedrag van 1,8 miljoen moet niet vergeleken worden met 2008 – dat was een uitzonderlijk jaar – maar met 2007. Toen was de variabele beloning 2,3 miljoen euro. Daarmee vergeleken is dus sprake van een daling.’

De beloning voor de leden van de raad van commissarissen onder leiding van Lense Koopmans bedroeg vorig jaar 1,6 miljoen euro, 2 ton minder dan in 2008.

Financieel directeur Bert Bruggink klaagde in januari nog tijdens de verhoren door de commissie-De Wit dat veel bankiers van de Rabo worden weggekocht door andere banken met veel hogere bonussen. Daarbij ging het met name om Rabo-medewerkers op Wall Street en in Azië. De Rabobank had hun bonussen teruggebracht vanwege de kredietcrisis.

Bruggink zei boos te zijn over het wegkopen van de bankiers. Zijn woede richt zich niet zozeer op de ‘overlopers’ als wel op de concurrerende banken.

De Rabobank bracht vorig jaar de bonussen van de internationale topbankiers in Azië en New York terug vanwege de kredietcrisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.