Rabin boos over legeraanval op burgers Libanon

JERUZALEM De Israëlische premier Rabin heeft tijdens het zondagse kabinetsberaad kritiek geleverd op een actie van het leger, waarbij zaterdagavond volgens de Libanese politie twee zussen van 12 en 19 jaar omkwamen....

AP, Reuter

Vorige maand viel de Israëlische premier al uit naar het Zuidlibanese Leger (SLA), een Libanese militie die het Israëlische leger helpt. Ook toen hekelde de premier het beschieten van burgerdoelen in Libanon.

De shi'itische Hezbollah (Partij van God) in Libanon heeft gezworen elke aanval op burgerdoelen in Libanon te vergelden met aanvallen op het noorden van Israël. Zij voegde zondag de daad bij het woord door katjoesja-raketten op Israël af te vuren.

Volgens de Israëlische radio kwamen de raketten neer in het westen van Galilea, waar een veld in brand raakte. De plaatselijke bevolking werd gesommeerd de schuilkelders in te gaan, waar velen de nacht van zaterdag op zondag al hadden doorgebracht uit vrees voor represailles.

Libanese politiewoordvoerders zeiden dat de granaat die zaterdag neerkwam op een huis in de Libanese markstad Nabatiyeh afkomstig was van een tank in de door Israël gecontroleerde veiligheidszone in het zuiden van Libanon. Het was volgens hen de tweede keer dit jaar dat de Israëli's gebruik maakten van de fragmentatiebom, die honderden metalen pijltjes verpreidt van 3,75 centimeter lengte.

VN-functionarissen zeggen dat de granaat, de zogeheten flechette, gemaakt is om zoveel mogelijk mensen te raken en verboden is krachtens een conventie van Genève uit 1949 over methoden van oorlogvoering. De Verenigde Naties hebben al eerder bij Israël geprotesteerd tegen het gebruik van de granaat in Libanon.

Vier van de granaten ontploften in en rond het huis in Nabatiyeh, waar de familie al-Fawqa op het balkon zat te dineren. Een vijfjarig broertje van de twee op slag gedode zussen verkeert in kritieke toestand. Ook een Libanese legersergeant en een voorbijganger raakten gewond. De aanval bracht woede teweeg in Libanon. Een minister en drie parlementsleden woonden de begrafenis van de twee zussen zondag bij.

Hezbollah zei gisteren in een verklaring dat het de katjoesja-raketten had afgevuurd 'in antwoord op de laatste Zionistische slachting die de familie al-Fawqa in zuid-Libanon trof, wier lichamen verscheurd werden door stalen pijltjes'.

Israël is eind vorige maand juist gedetailleerd vredesoverleg begonnen met Syrië, dat grote invloed heeft op de Libanese politiek en Hezbollah zou kunnen doen inbinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden