Rabbae past beter bij SP dan bij GroenLinks

Mohamed Rabbae vraagt mij aan te geven 'op welke wijsheid en bron' ik baseer dat zijn optreden in het proces tegen Wilders niet bij GroenLinks past (Opinie&Debat, 13 november). Hij zelf kan dit uit geen enkel document afleiden. Tja, dan heeft hij toch niet goed opgelet. De meest directe 'bron' is de oproep die partijvoorzitter Henk Nijhof precies een jaar geleden deed aan zijn partijgenoten om Rabbae's compaan René Danen niet in het partijbestuur te kiezen. Op de vraag wat hij tegen Danen had, zei Nijhof: 'We zijn een vrijzinnige partij, met de vrijheid van meningsuiting als kernwaarde. De manier waarop hij met mensen omgaat en heeft geopereerd bij allerlei actiegroepen tornt hieraan. Ze zijn bedoeld om opinie monddood te maken en dat past dus niet in onze partij.' Als eerste voorbeeld noemde Nijhof de rechtszaak tegen Wilders.

De 'wijsheid' waarop ik mij baseer is dat GroenLinks zichzelf steeds in de vrijzinnige traditie van links heeft geplaatst. Daarbij werd onder meer verwezen naar de bekende uitspraak van Rosa Luxemburg dat vrijheid altijd de vrijheid van de andersdenkende is. Partijleider Femke Halsema gebruikte dit adagium in 2008 toen ze voorstelde om Wilders zijn film Fitna in de Tweede Kamer te laten vertonen.


Sinds haar intrede in de Kamer in 1998 heeft Halsema een radicale opvatting van de vrijheid van meningsuiting verdedigd. Ze baarde opzien toen ze zich als enige seculiere politicus keerde tegen de aanklacht van de Gay Krant tegen haar collega Leen van Dijke. De fractieleider van de RPF wierp de vraag op waarom een homoseksueel voor God beter zou zijn dan een dief. Halsema noemde het belachelijk dat Van Dijke een slot op de mond kreeg en bepleitte het recht om te beledigen. Als partijleider verdedigde ze het recht van Theo van Gogh om moslims geitenneukers te noemen. Ook keerde ze zich tegen voorstellen om het discriminatieverbod boven de vrijheidsrechten te stellen en de vrijheid van meningsuiting te ontnemen aan burgers die deze willen gebruiken om de rechtsorde te vernietigen. Vrijzinnigheid definieerde ze onder meer als het accepteren van het recht van de ander om weerzinwekkend te zijn.


Rabbae zegt dat GroenLinks geen probleem had met de gang naar de rechter om de SGP te verbieden vrouwen uit vertegenwoordigende functies te weren. Met vrijheid van meningsuiting heeft dat echter niets te maken. De SGP mag van GroenLinks zeggen wat ze wil. GroenLinks vindt alleen dat individuele rechten (van vrouwen) boven groepsrechten (van de SGP) gaan.


Na de kritische geluiden over zijn optreden in de zaak-Wilders kondigde Rabbae zijn vertrek uit GroenLinks aan. De partij wil hem graag behouden. Begrijpelijk: Rabbae is een beminnelijk mens, was een bekwaam Kamerlid en is nog altijd een boegbeeld van allochtoon Nederland. Zelf vindt hij dat hij bij GroenLinks past. Wat let hem zich ermee te verzoenen? Principieel lijkt hij me echter beter op zijn plaats in de SP. Gezien het betoog van Anja Meulenbelt (Opinie&Debat, 10 november) is hij daar ook van harte welkom.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden