Rabat worstelt met Amina-zaak

De Marokkaanse regering onder leiding van de islamitische premier Abdelilah Benkirane is in verlegenheid gebracht door de kwestie-Amina Filali, het 16-jarige meisje dat vorige week zelfmoord pleegde nadat zij door haar familie werd gedwongen te trouwen met haar verkrachter.

MADRID - De zelfmoord, die plaatsvond in een kustdorp nabij de stad Larrache, leidde tot felle verontwaardiging in Marokko en internationale protesten tegen de Marokkaanse wetgeving die dergelijke misstanden mogelijk maakt. Binnen de regering werd verdeeld gereageerd.

Amina Filali pleegde zelfmoord door inname van een dosis rattengif. Het door haar familie afgedwongen huwelijk (uit schaamte) voorkwam dat haar verkrachter, de 25-jarige Mustafa, in de gevangenis belandde. Deze 'schikking' werd gesuggereerd door de officier van justitie in Tanger, waar de vader van het meisje de zaak had aangegeven. Artikel 475 van de Marokkaanse strafwet maakt deze vorm van schikken mogelijk, wat voornamelijk nog gebeurt in plattelandsgebieden. Het wetsartikel zou al vaker hebben geleid tot zelfmoord van betrokken meisjes.

De zelfmoord van Amina Filali groeide de afgelopen week uit tot een nationaal schandaal nadat de meest gelezen krant Al Massae de affaire aan het licht had gebracht. De populaire krant verwoordde de algemene verontwaardiging over het gedwongen huwelijk van een minderjarige met haar verkrachter, een situatie die volgens de krant 'rechtstreeks afkomstig lijkt uit de middeleeuwen'.

De Amina-zaak stelt het kabinet-Benkirane op de proef, vooral op het gebied van de vrouwenrechten. Eerder kreeg de in januari aangetreden regering de kritiek dat er zich onder de ministers slechts één vrouw bevindt, de islamiste Bassima Hakkaoui als minister van Solidariteit en Vrouwenrechten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden