Rabarber

In een charmante film met een fijn absurdistisch randje proberen kinderen de relatie van hun ouders te redden.

MADELON MEESTER

Veel vertrouwen hebben Siem (Thor Braun) en Winnie (Nina Wyss) niet in de nieuwe relatie van hun ouders. Siems vader Rik is al twee keer gescheiden en het vorige huwelijk van Tosca, Winnies moeder, was ook niet bepaald een feestje. Wanneer de twee een week na Riks huwelijksaanzoek alleen nog maar kunnen kibbelen over wel of geen televisie in de logeerkamer, voelen Siem en Winnie de bui alweer hangen. Ze besluiten een actieplan op te stellen om de relatie te redden. In de bibliotheek lenen ze een boek met tips voor een gezonde relatie, zoals: 'hou van jezelf', 'geef elkaar de ruimte' en 'vecht voor elkaar'.

Geïnspireerd op de tangoles-dvd van Siems opgewekte, inwonende opa komen Siem en Winnie op het idee een instructiefilm van de tips te maken. Voor de tip 'vecht voor elkaar' wordt een volledige oorlogsfilm op poten gezet met honderden figuranten en voor het advies 'geef elkaar de ruimte' zweeft Siem werkelijk door het heelal in een astronautenpak.

Het zijn deze scènes die de film een fijn absurdistisch randje geven. Het zijn ook deze aktes waardoor Siem en Winnie niet alleen verliefd worden op elkaar, maar er ook achterkomen dat de liefde helemaal niet zo makkelijk is. Dat laatste gegeven mondt uit in prettige dialogen. 'Wat ben jij een kinderachtig rotjoch', schreeuwt Winnie wanneer Siem jaloers is omdat ze met ene Gio heeft gejudood. 'Ik ben 12, gek hè?', antwoordt Siem.

Met hun ouders als slechte voorbeeld en een opa vol wijze levenslessen lukt het Winnie en Siem hun eigen relatie te redden. En dat terwijl de verhouding van hun ouders steeds verder wegglijdt. Rik heeft zelfs al aangekondigd in de Alpen te gaan wandelen met zijn beste vriend Felix. Siem weet wat dat betekent: zijn vader heeft de hoop opgegeven. Zijn ze te laat met hun instructiefilm?

Inspelen op maatschappelijke thema's, dat is het doel van de Telefilms van 2014 en voor deze vijfde van zes Telefilms koos regisseur Mark de Cloe het samengestelde gezin als onderwerp. Het heeft geresulteerd in een vrolijke, charmante vertelling, maar ook één die naar het einde toe een iets te zware moraal krijgt opgelegd met een slotscène die, zelfs voor de grootste feelgoodliefhebber, ietwat afgezaagd is.

Rabarber

Zondag, Ned 3, 09.00-10.10 uur

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden