'Raar' gedrag, maar ontslag voorheen te mager

Over zijn geschiktheid bestaan van meet af aan twijfels, maar toch belandt Mark M. bij de recherche.

Archieffoto van de politie. Dit is niet Mark M. Beeld null
Archieffoto van de politie. Dit is niet Mark M.

Mark M., een amateur-misdaadfotograaf annex taxichauffeur, begint in januari 2009, op 22-jarige leeftijd, een opleiding aan de Politieacademie in Rotterdam. Hij volgt een variant op de reguliere vierjarige opleiding allround politiemedewerker N4, en loopt onder meer drie stages in Den Bosch. In augustus 2010 worden hij en medestudenten geplaatst bij de Dienst Nationale Recherche, waar een capaciteitsprobleem moet worden opgelost. M. wordt geplaatst in het Brabantse Son en Breugel, waar hij de functie van Generalist Tactische Recherche krijgt. Dat is een vertrouwensfunctie waarvoor de AIVD het veiligheidsonderzoek A uitvoert - alle antecedenten van deze personen worden nagegaan.

Dat veiligheidsonderzoek wordt pas op 22 maart 2011 aangevraagd, als M. er al zeven maanden aan het werk is. Pas op 29 augustus 2011 krijgt M. autorisatie voor niveau 4, het basisrechercheniveau, in het politiesysteem BlueView, vooruitlopend op de uitkomst van de AIVD-screening. Gewoonlijk duurt die screening ongeveer acht weken, maar dat kan langer worden als bijvoorbeeld bronnenonderzoek in het buitenland moet worden gedaan of opgevraagd. Dat is nu het geval: M.'s partner komt uit Oekraïne en M. handelt in bontjassen en -mutsen met zijn bedrijfje FUR International, dat zakenpartners heeft in Kiev.

Een functie die hij nooit had mogen krijgen

Hij werd overgeplaatst van de recherche naar de verkeerspolitie, maar Mark M.'s toegangscode tot vertrouwelijke informatie bleef geldig. Lees hier de reconstructie.

Geen Verklaring van Geen Bezwaar

Op 14 oktober 2011 meldt de AIVD dat voor M. geen Verklaring van Geen Bezwaar kan worden afgegeven. De reden is dat Oekraïne geen inlichtingen uitwisselt. Direct daarna, op 15 oktober, wordt M. overgeplaatst naar de Verkeerspolitie in Maasbracht, bij de Dienst Infrastructuur. Wat echter misgaat, is dat hij zijn inloggegevens houdt voor het politiesysteem op niveau 4. Daardoor heeft hij van 29 augustus 2011 tot 27 september 2015 toegang tot vertrouwelijke, landelijke onderzoeksgegevens. Op onderdelen kan hij zelfs bij niveau 5 (van de 7).

Zijn opleiding verloopt ondertussen allesbehalve vlekkeloos. In maart 2013 wordt hij als 'net voldoende' beoordeeld, met de kritische kanttekening van zijn begeleiders: 'Let op dat de meter op de weegschaal niet de verkeerde kant op gaat.'

Datzelfde jaar wendt hij zich tot zijn teamleider met de mededeling dat hij van plan is een Porsche Cayenne (bouwjaar 2005), met een cataloguswaarde van 10 à 15 duizend euro aan te schaffen. Tot die melding is hij niet verplicht. Achteraf is het vermoeden dat hij zich daarmee wilde indekken en uitstralen: kijk mij eens integer zijn. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu zijn volledige uitgavepatroon. Als blijkt dat hij crimineel geld heeft witgewassen, zal bij veroordeling een ontnemingsprocedure tegen hem worden gestart.

'Raar gedrag'

In augustus 2013 wordt Mark M., inmiddels 26 jaar, overgeplaatst naar Venlo. Daar scoort hij een onvoldoende. Hij vertoont 'buitenproportioneel gedrag' richting zijn trajectbegeleider, die vindt dat het goed zou zijn M.'s opleiding te beëindigen. Een arbeidsjurist oordeelt echter dat de gronden voor ontslag te mager zijn. Daarop krijgt M. de kans om verbetering te laten zien.

Hij haalt zijn toetsen echter niet en vertoont 'raar' gedrag op de schietbaan. In mei van dat jaar meldt hij zich ziek. Hij heeft concentratieproblemen en kan moeilijk omgaan met problemen en emoties.

Onderzoek

In april 2015 stuit de recherche in een witwasonderzoek op geheime politie-informatie bij criminelen, die afkomstig blijkt te zijn van hun voormalige collega Mark M. De Rijksrecherche begint een onderzoek en verdenkt M. van corruptie op zeer grote schaal. Hij wordt heimelijk 'zeer intensief' door de Rijksrecherche gevolgd.

Op 15 september krijgt M. definitief een negatief advies. Op 29 september krijgt hij een exitgesprek. Diezelfde dag wordt hij gearresteerd op verdenking van corruptie, witwassen en plichtsverzuim. Zijn detentie is onlangs met negentig dagen verlengd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden