Raamexploitant naar rechter om peeskamers

Nadat hij ondanks fel verzet van de gemeente bij de rechter al heringebruikname van drie prostitutieramen aan de Alkmaarse Achterdam afdwong, wil raamexploitant Frans Snel nu voor nog eens 26 peeskamers een vergunning. Donderdag stond hij in Alkmaar voor de bestuursrechter oog in oog met de gemeente.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens Snel weigert de gemeente hem ten onrechte een exploitatievergunning voor de panden aan de Achterdam 20 tot en met 26. Op de panden zouden rechten rusten vanuit het verleden. Zijn advocate Vera Platteeuw noemt de zaak nagenoeg identiek aan de eerdere kwestie, die Snel won.

Het verschil is weliswaar dat al in 2007 in een onderzoek naar het witwassen van crimineel geld beslag is gelegd op de betreffende panden, maar de rechtbank in Alkmaar oordeelde vorig jaar na een klaagschrift over de beslaglegging al dat hiervoor onvoldoende bewijs is, betoogde Platteeuw donderdag.

Snel probeerde eerder al een vergunning voor de 26 peeskamers te krijgen, maar zegt te zijn afgehaakt toen de FIOD dreigde hem als verdachte van witwasserij aan te merken. Vorig jaar waagde hij een nieuwe poging.

In een nieuw bestemmingsplan regelde de gemeente Alkmaar dat de prostitutie aan de Achterdam in omvang ruwweg werd gehalveerd, van circa 130 naar 69 ramen. Met zijn actie morrelt Snel aan dat maximum.Volgens zijn advocaat is de gemeente ten onrechte voorbijgegaan aan de exploitatierechten die op de panden rusten. Zij staat in haar standpunt lijnrecht tegenover de gemeente, die zegt dat er helemaal geen rechten zijn.

De bestuursrechter doet 18 april uitspraak. Het gaat dan om een voorlopige voorziening, vooruitlopend op de uitkomst van de bezwaarprocedure van Snel bij de gemeente. Die loopt nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden