Raalte hamstert zeep voor noodruftig Cuba

De economische toestand op Cuba is de laatste jaren zo achteruit gehold, dat gewone Cubanen vaak de grootste moeite hebben om eerste levensbehoeften te kopen....

HANS MOLEMAN

In het Overijsselse Raalte is nu het initiatief geboren om schoonmaakmiddelen in te zamelen voor het eiland van Fidel Castro. Twee plaatselijke ondernemers, de registeraccountant Dick Assink en de uitgever/prbureauhouder Peter Walter, zijn begaan met het lot van de modale Cubaan. Ze willen minstens enkele tonnen zeep en zeeppoeder bijeenkrijgen.

De actie is gericht op Cárdenas, een stad die vlakbij de toeristenenclave Varadero ligt, zo'n honderd kilometer ten oosten van Havana. Cárdenas telt zeventigduizend inwoners. De zeep komt volgens burgemeester Innocente Suarez Segundo vooral in het ziekenhuis en in de kindertehuizen goed van pas.

De inzamelingsactie zal van start gaan op de jaarlijkse Caraïbische dag in Raalte, die op zaterdag 23 juli wordt gehouden. Het gemeentebestuur van Raalte zal zijn burgers oproepen massaal zeep te schenken.

Raalte is de eerste gemeente die een dergelijke humanitaire hulpactie voor Cuba begint. Rotterdam heeft een band met Havanna, maar die beperkt zich vooral tot het bestuurlijk niveau. De Cubaanse ambassadeur voor Nederland, Marta Guzman, heeft volgens de initiatiefnemers toegezegd bij het begin van de actie in Raalte aanwezig te zijn. De tijd dat Cuba te trots was voor aalmoezen is definitief voorbij. Hans Moleman

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden