Raak ik mijn bijstand kwijt bij een LAT-relatie?

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Een baan kan ik niet vinden, maar in de liefde heb ik wel geluk. Gaat mijn nieuwe relatie ten koste van mijn bijstandsuitkering? Wij wonen apart.

Een LAT-relatie hoeft uw uitkering niet te bedreigen. Als u gaat samenwonen, kan dat wel consequenties hebben. Is sprake van een gezamenlijke huishouding, dan krijgt de uitkeringsgerechtigde minder of helemaal geen bijstand meer.

De gemeente let erop dat u zich niet schuldig maakt aan fraude. Daar is sprake van als u eigenlijk één huishouden voert, maar een tweede huis aanhoudt voor de bijstand. De gemeente gaat daar soms ver in. Zo bleek vorig jaar dat Amstelveen een recherchebureau inhuurde om een vrouw met bijstand te bespioneren. Hoe vaak bleef haar vriend slapen?

Het is goed te weten wat de regels zijn. Blijven slapen of een extra tandenborstel in de badkamer is nog geen reden een bijstandsuitkering in te trekken.

Een stel voert een gemeenschappelijke huishouding als zij het hoofdverblijf in dezelfde woning hebben. Maar hoe bepaal je dat als de partners allebei een eigen woning hebben? Is meer dan drie keer per week samen slapen al hetzelfde als samenwonen?

De Hoge Raad vindt van niet, zo blijkt uit een uitspraak van 13 maart 2015. De Hoge Raad is het belangrijkste rechtscollege, dat normgevende uitspraken doet waaraan ook de gemeente zich moet houden. Het gaat erom te bepalen in welke woning het zwaartepunt van iemands persoonlijke leven zich afspeelt. Dat moet bij beide partners apart worden vastgesteld. De gemeente mag wel degelijk op huisbezoek komen om te kijken hoe het precies zit, maar moet haar oordeel goed motiveren.

Veel samenzijn kan dus best?

Ja, volgens de Hoge Raad is het mogelijk dat een stelletje het grootste deel van de tijd in wisselende woningen bij elkaar is. Een LAT-relatie verandert het recht op bijstand dus niet, maar er moeten wel twee huishoudens zijn. Zeg nou zelf: als in een van de woningen de melk telkens verzuurt of de kapotte wasmachine niet meer wordt vervangen, dan is er geen sprake meer van apart wonen. Dat is het samenwonen geworden. Het lastige is dat je in een relatie zelf ook niet de exacte grens kunt aangeven. Helaas mag de gemeente zich hierover een oordeel aanmeten bij iemand in de bijstand. Hopelijk is de relatie niet van dat oordeel afhankelijk.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden