Raadsman vraagt om openbaarmaking lijst van 'foute' advocaten

Justitie noemt de lijst van vijftien advocaten die zouden heulen met de georganiseerde misdaad een 'werkdocument', in 1993 eenmalig opgesteld door de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI)....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Maar Hiddema krijgt op die simpele vraag geen antwoord. Voormalig CRI-directeur J. Wilzing, door de strafpleiter gesommeerd snel opheldering te verschaffen, hult zich al weken in stilzwijgen. Wilzing verkoos maandag zelfs op vakantie te gaan in plaats van te verschijnen bij het kort geding dat Hiddema tegen hem en de staat heeft aangespannen.

Hiddema betrad maandag niet als raadsman, maar als cliënt de Haagse rechtbank. Het moet maar eens afgelopen zijn met die verdachtmakingen jegens de vaderlandse advocatuur, betoogde zijn raadsman mr G. Kemper. 'Een strafadvocaat als Hiddema komt zo makkelijk in het verdachtenbankje terecht. Het geheim houden van de namen op dat lijstje is tegenover de geregistreerden een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en dus onrechtmatig.'

Het bestaan van de lijst werd begin september door Wilzing, inmiddels korpschef van het regiokorps IJsselland, bevestigd tijdens zijn verhoor voor de parlementaire enquêtecommissie. Een maand eerder waren hierover al berichten verschenen in de media. Mede op basis van 'het formuliertje van Wilzing' zou de criminoloog H. van der Bunt later voor de commissie verklaren dat er 25 advocaten zijn die zich met criminelen zouden inlaten.

Wilzing kreeg medio 1993 de opdracht 'een inventarisatie' te maken van gevallen waarin betrokkenheid van advocaten en notarissen bij criminele geldstromen blijkt. Eind van dat jaar stuurde de CRI-chef het lijstje, in anonieme vorm, naar het ministerie van Justitie, waar het gebruikt werd voor interne beleidsdiscussies en als cursusmateriaal.

Ook kwam de lijst ter sprake tijdens overleg met de beroepsgroepen, waaronder de Orde van Advocaten. 'De namen waren, gegeven het doel van de inventarisatie, volstrekt secundair', aldus landsadvocaat mr J. de Wijkerslooth. Voor de lijst is gebruik gemaakt van informatie van het meldpunt ongebruikelijke transacties, waar banken geldhandelingen van boven de 25 mille melden. Wilzing, die de lijst nog steeds in bezit zou hebben, verklaarde tijdens zijn verhoor door de enquêtecommissie niet goed meer te weten aan welke verdachte handelingen de advocaten zich schuldig hadden gemaakt.

De Wijkerslooth noemde maandag echter gevallen waarin advocaten en notarissen grote, contante geldbedragen accepteerden, op een derdenrekening van hun kantoor stortten om ze vervolgens weer naar andere rekeningen over te boeken. Ook zouden ze criminelen in contact hebben gebracht met onder andere banken en zouden ze hebben meegewerkt aan het afschermen van de identiteit van criminele rekeninghouders.

De landsadvocaat begreep niet goed waarom Hiddema door het bestaan van de lijst in zijn eer en goede naam aangetast zou zijn. 'De vaststelling dat tussen advocaten en notarissen zich een enkeling bevindt die beter had moeten weten, werpt geen smet op de beroepsgroepen als geheel en ook niet op eiser', zo betoogde De Wijkerslooth.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden