Raadslid Wassenaar stopt ermee na 'seksrel'

Mary-Jo van de Velde, een van de hoofdpersonen in de zogenoemde Wassenaarse seksrel, dient met onmiddellijke ingang haar ontslag in als raadslid van Wassenaar. 'Na een turbulente tijd in vele opzichten, verkies ik rust boven rumoer en hartelijkheid boven hatelijkheid', licht ze in haar ontslagbrief aan burgemeester Jan Hoekema toe. Dit meldt het Leidsch Dagblad.

Het raadhuis van Wassenaar. Beeld Google Streetview
Het raadhuis van Wassenaar.Beeld Google Streetview

Van de Velde woonde al nauwelijks raadsvergaderingen bij, zo schrijft de krant.

De gemeente Wassenaar liet onlangs weten tot een financiële regeling van in totaal 120.000 euro gekomen te zijn met Van de Velde en de twee raadsleden Ben Paulides en Henk de Vries, die haar vanaf het begin steunden. Toenmalig wethouder Henk de Greef, die ongepaste opmerkingen aan het adres van Van de Velde zou hebben gemaakt, krijgt 31.000 euro. Hij krijgt dat onder meer omdat hij kosten heeft gemaakt om de anderen te laten vervolgen voor het verspreiden van leugens.

De drie raadsleden en de wethouder hebben als tegenprestatie toegezegd de strijd te staken over hun met alcohol doordrenkte nachtelijk samenzijn, dat ook wel 'de Wassenaarse seksrel' wordt genoemd. Grote vraag was of VVD-wethouder De Greef op 20 februari 2012 seksueel intimiderende uitspraken heeft gedaan tegen raadslid Mary Jo van de Velde. Hij zou onder meer hebben opgeschept over de lengte van zijn lid.

De gemeente sprak eerder over 'de beëindiging van de kwestie Wassenaarse nazit'. De gemeente wilde het 'belastende dossier' van tafel krijgen en 'op korte termijn bestuurlijke rust creëren'.

Van de Velde, het raadslid dat nu opstapt, is als gevolg van de affaire gediagnosticeerd met een posttraumatische stressstoornis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden