Raadslid voelt zich bedrogen door PvdA

Fouad el Haji, PvdA-raadslid in Rotterdam, zegt door eigen fractieleiding bewust buitenspel te zijn gezet...

ROTTERDAM Het rommelt in de fractie van de grootste collegepartij in Rotterdam, de PvdA. Raadslid Fouad el Haji is woensdag openlijk gebrouilleerd met zijn fractieleiding. Die heeft hem naar zijn vaste overtuiging ‘voorgelogen’.

Aanleiding voor het conflict is de vergeefse kandidatuur van El Haji voor het voorzitterschap van een van de commissies in de Rotterdamse gemeenteraad.

El Haji kreeg vorige week donderdag van PvdA-fractiesecretaris Tunahan Kuzu te horen dat niet hij maar zijn fractiegenoot Jacqueline de Jong de nieuwe voorzitter wordt van de raadscommissie jeugd, onderwijs, cultuur en sport. De PvdA-fractie bezegelde die keuze afgelopen maandag. Volgens El Haji gebeurde dat op basis van een leugen.

‘De fractiesecretaris vertelde mij donderdag dat De Jong de voorkeurskandidaat was van de griffier en dat de fractieleiding het advies van de griffier had overgenomen’, stelt El Haji. ‘Toen ik de volgende dag navraag deed bij de griffier, bleek die van niks te weten. Hij zei mij dat hij nog helemaal geen voorkeur voor een kandidaat had uitgesproken.’

De Rotterdamse raadsgriffier Jaap Paans bevestigt El Haji’s lezing: ‘El Haji heeft mij inderdaad vrijdagochtend gebeld. Op dat moment was er door mij en de plaatsvervangend raadsvoorzitter nog geen conclusie getrokken over zijn kandidatuur.’

Die plaatsvervangend raadsvoorzitter is PvdA-fractievoorzitter Richard Moti. Paans zegt geen oordeel te willen vellen over PvdA-aangelegenheden, maar hij zegt ook: ‘Het verhaal dat ik een voorkeur zou hebben uitgesproken voor een kandidaat kan onmogelijk gebaseerd zijn op een gesprek uit mijn mond.’

Pas nadat El Haji hem vrijdag had gebeld, sprak de griffier met Moti over de uiteindelijke keuze voor De Jong als commissievoorzitter.

El Haji zei gisteren dat hij Paans zal vragen een onderzoek in te stellen naar de kwestie. Het PvdA-fractiebestuur heeft volgens hem tegenover de eigen fractie valselijk geschermd met het gezag van de raadsgriffier.

PvdA-fractiesecretaris Kuzu en PvdA-fractievoorzitter Moti spreken beiden van ‘een misverstand’. Afgelopen zondag zou de fractieleiding om de tafel gaan zitten met El Haji, maar deze zegde het gesprek af.

El Haji: ‘Het is volstrekt zinloos om met een bestuur rond de tafel te gaan zitten dat mij voorliegt.’ Hij zegt de PvdA trouw te blijven en niet te overwegen uit de fractie te stappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.