Raadslid verdacht van stembusfraude

Het Openbaar Ministerie heeft 240 uur werkstraf geëist tegen een 59-jarige man uit het Brabantse dorp Zeeland (gemeente Landerd) wegens stembusfraude....

‘Te Meerman bediende de stemcomputer en kon stemmen opsparen’, zei de officier van justitie gisteren voor de rechtbank. ‘Hij heeft waarschijnlijk in een aantal clusters op zichzelf gestemd.’

Het vermoedelijke motief: de verdachte kon na achttien jaar geen afscheid nemen van de gemeenteraad. Zeelands Welzijn zou volgens de prognoses twee zetels halen. Pikant detail: ondanks de hoge score in zorgcentrum Compostella kwam Te Meerman nog negen voorkeursstemmen tekort.

Het OM hield in het kiesdistrict schaduwverkiezingen. Alle kiezers werden aangeschreven opnieuw hun stem uit te brengen. 90 procent deed dat: van de 975 kiezers stemden maar 13 op de verdachte. De officier van justitie extrapoleerde uit deze uitslag dat Te Meerman ‘165 stemmen op frauduleuze wijze heeft verkregen’.

Uit het onderzoek bleek ook dat 57 kiezers het vermoeden hebben dat ze op de verkiezingsdag geen geldige stem hebben uitgebracht. Zij zagen de kandidaat van hun keuze bijvoorbeeld niet in het display van de stemcomputer verschijnen. Te Meerman zei dan dat het goed was en dat ze hadden gestemd. Maar voor een geldige stem moest hij zelf met een druk op de knop van het bedieningskastje de stemcomputer ‘vrijgeven’. Als hij dat niet deed, werd de stem niet geteld. Het OM vermoedt dat de verdachte zo stemmen heeft opgespaard, en op rustige momenten met het bedieningskastje in de hand achter de stemcomputer is gaan staan en in snel tempo verschillende stemmen op zichzelf heeft uitgebracht. ‘Drie knoppen indrukken hoeft niet meer dan drie seconden te duren’, zo betoogde de officier van justitie.

De andere leden van het stembureau verklaarden aanvankelijk tegenover de burgemeester dat ze geen onregelmatigheden hadden opgemerkt. Maar later zeiden ze tegen de politie dat Te Meerman wel erg ‘beweeglijk’ was en vaak achter de stemcomputer stond. ‘Wat doe je toch steeds achter die machine?’, had één van hen zelfs opgemerkt.

De verdachte ontkent de fraude. Volgens hem heeft de stemcomputer gefaald. Maar fabrikant Nedap constateerde geen gebreken. Het OM betreurt dat Nedap, op verzoek van de burgemeester, de computer heeft onderzocht. Want de fabrikant is geen onafhankelijke partij. Ook het Nederland Forensisch Instituut deed later onderzoek, maar slechts op één fraudescenario: mogelijke manipulatie met de sleutel van het bedieningskastje. Dat is niet gebeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.