Raadslid SP stapt op na ruzie over donatie aan voedselbank

Weer raakt de SP een raadslid kwijt dat niet aan de afdrachtregeling wil voldoen en deze keer is de aanleiding een wel heel bijzondere. Simon Polman (62) van de fractie in Lelystad gaat zijn raadslidvergoeding de komende twee jaar overmaken aan de plaatselijke voedselbank en dus niet aan de partijkas.

De inhoud van een pakket van de voedselbank Beeld anp

Dat is tegen de afspraken en mag niet, vindt het afdelingsbestuur dat Polman schorste en hem voordraagt voor royement. 'Als we gaan morrelen aan de afdrachtregeling ben ik meteen lid af', zegt afdelingsvoorzitter annex fractievoorzitter John van den Heuvel, die de SP-fractie sinds dinsdagavond gehalveerd weet.

Belofte
Toen maakte Simon Polman tijdens de raadsvergadering bekend dat hij gewoon lid blijft van die raad en dan maar niet meer namens de SP spreekt. Wat er ook gebeurt op 7 februari als de afdeling over zijn lot beslist. 'Ik heb de voedselbank een belofte gedaan en die kom ik na', zegt Polman. 'Ik zit niet om die centjes verlegen. Die gaan van een goede bestemming naar een betere bestemming.'

Zelfs Emile Roemer ('De afdrachtregeling is ons kroonjuweel') zit een beetje met de kwestie in zijn maag, zo maakte hij vorige week maandag tijdens een SP-avond in Dronten duidelijk. Raadsleden die weigeren hun vergoeding naar de partijkas over te maken en die gewoon in hun zak steken, hoeven niet op zijn begrip te rekenen, maar dit?

Kadaverdiscipline
Iemand die zijn raadsvergoeding - in het geval van Lelystad ongeveer 1.000 euro, inclusief 150 euro onkostenvergoeding - aan een goed doel schenkt en om die reden uit de partij wordt gezet? Alle sjablonen over maoïstische kadaverdiscipline bij de SP kunnen weer uit de kast. Ho, ho, zo eenvoudig ligt het niet, bezweert de afdelingsvoorzitter.
'Simon is januari 2011 tussentijds in de raad gekomen. We kwamen er achter dat hij een deel van zijn raadsvergoeding, de onkostenvergoeding, niet aan de partij overmaakte. Maar daar heb je voor getekend! Wij financieren daar kadercursussen mee en andere belangrijke dingen. En dan ineens, vlak voor Kerst, kondigt hij aan dat hij zijn onkostenvergoeding aan de voedselbank gaat overmaken.'

Ja, ja, de tijd dat de naastenliefde zo vaak wordt bezongen, voegt Van den Heuvel er nog aan toe.

Principe
Simon Polman, afkomstig uit een Amsterdams arbeidersmilieu en werktuigkundige bij een elektriciteitsbedrijf: 'Ik was er liever goed met de SP uitgekomen, maar als het niet anders kan...Het gaat mij om het principe. Als ik onkosten maak, worden die tot een limiet vergoed door de gemeente en daar hoeft de SP echt niet tussen te zitten. Als ik overhoud, stort ik het zelf wel terug naar de gemeente. De SP is een rijke organisatie. Ga eens kijken bij het nieuwe partijbureau in Amersfoort.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.