Raadslid dumpt 'slechte vrouw' in Rifgebergte

De vrouw van El Yaakoubi mocht niet naar buiten en geen bezoek ontvangen. Toen bleek dat ze zich zou hebben ingelaten met de radicale islam wilde het Amsterdamse PvdA-raadslid van haar af....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Voor de Marokkaanse El Hijra-moskee in het Amsterdamse stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer was de vrede op eerste kerstdag ver te zoeken. 'Ik maak je dood. Jij bent een jood', riep Mohammed el Yaakoubi tegen een van zijn traditioneel geklede landgenoten, die voor het gebedshuis met anderen stond te praten.

Voordat het groepje er erg in had, haalde El Yaakoubi uit en sloeg hij de persoon die hij had uitgescholden tegen de grond. Het slachtoffer, schoonfamilie van El Yaakoubi, bloedde hevig. Na overleg met verscheidene getuigen, die zowel de scheldwoorden als de vuistslagen bevestigen, deed de man aangifte van mishandeling.

Het gewelddadige voorval had kennelijk iets met familieproblemen te maken, want El Yaakoubi had zijn slachtoffer, schoonfamilie van hem, ook nog toegevoegd: 'Jij hebt mijn gezin kapotgemaakt.'

De affaire zou binnen de Marokkaanse gemeenschap zijn gebleven als de dader niet El Yaakoubi had geheten, gekozen volksvertegenwoordiger en prominent lid van de PvdA-fractie in deze tuinstad (40 duizend inwoners) van Amsterdam-West.

De politicus (39) is verwikkeld in een scheiding, die ook nog in privé-kring zou zijn gebleven als enkele details niet zo wrang waren en een buurtgenote via haar weblog ('Miss Jeanette') het hele stadsdeel lijkt te willen mobiliseren.

Het raadslid wordt ervan beschuldigd afgelopen zomer zijn vrouw Habiba (27) in Marokko te hebben 'gedumpt'. Vast staat dat hij in augustus vorig jaar de twee kinderen mee terugnam naar Nederland en zijn vrouw in haar geboortedorp in het Rifgebergte achterliet zonder paspoort en verblijfsvergunning.

Met behulp van het Nederlandse consulaat in de hoofdstad Rabat is de vrouw er na maanden in geslaagd terug te keren naar Amsterdam, waar ze dankzij een Nederlandse rechter inmiddels weer is herenigd met haar kinderen. El Yaakoubi heeft zijn woning van de rechter aan zijn vrouw moeten overdragen en is in kort geding veroordeeld tot een flinke alimentatie.

Zowel El Yaakoubi als de PvdA doet de affaire af als 'privé'. El Yaakoubi weigert elk commentaar, zijn fractievoorzitter Wouter van der Wulp verwijst naar een brief aan alle partijleden in zijn stadsdeel, die hij ook op de PvdA-website heeft gezet, waarmee de affaire definitief uit de privé-sfeer is gehaald.

De fractievoorzitter schrijft onder meer het volgende: 'Ons standpunt over het dumpen van vrouwen in Marokko is duidelijk. Daarover kan geen misverstand bestaan, evenmin als over het belang dat wij hechten aan de rechtsstaat.'

Van der Wulp voegt er mondeling aan toe dat zijn fractiegenoot El Yaakoubi alles bestrijdt: hij heeft zijn voormalige echtgenote niet gedumpt.

Habiba, destijds net 18 jaar, werd in 1995 in Marokko uitgehuwelijkt aan El Yaakoubi. De man die al bijna twintig jaar in Nederland woonde, had zij nog nooit gezien. 'El Yaakoubi mocht uitzoeken', zegt een verre neef. Een jaar later, op 18 april 1996, mocht Habiba zich bij haar man voegen, in Geuzenveld-Slotermeer. Het echtpaar kreeg twee kinderen, inmiddels 6 en 7 jaar oud.

Moeder Habiba, zo bevestigen verscheidene getuigen, mocht niet op straat en thuis geen bezoek ontvangen. Terwijl haar man overdag naar zijn werk was en 's avonds in de weer voor de PvdA, nam Habiba in het geheim Nederlandse taalles en naailes. Ze kwam in contact met Nederlandse buurtgenoten.

Enkele zegslieden, die anoniem willen blijven, maar voor de rechtbank schriftelijke verklaringen ten gunste van Habiba hebben afgelegd, menen dat 'de vrouw in Nederland langzaam maar zeker is wakker geworden'. Op de basisschool die haar kinderen bezochten en waar zij zelf Nederlandse les kreeg, geldt zij als een zorgzame moeder.

Toen de vrouw in augustus terugkeerde in Amsterdam bleken de kinderen van school te zijn gehaald. Zij bezocht in paniek de huisarts. Die had toevallig in de lokale media gelezen dat de vrouw 'met onbekende woon- of verblijfplaats' was opgeroepen voor de Nederlandse rechter te verschijnen vanwege de aangevraagde scheiding.

Voor de rechter verklaarde El Yaakoubi in november dat zijn vrouw 'slecht' is geworden. Daarbij gaf hij enkele argumenten die bij zijn politieke achterban - voornamelijk Marokkanen, en buurtbewoners die de vrouw kennen - veel commotie hebben veroorzaakt. Uit het rechtbankverslag blijkt dat hij zijn vrouw en schoonfamilie beschuldigt van banden met de radicale islam. Zij zou een fervent bezoeker zijn geworden van de als fundamentalistisch bekendstaande El Tawheed-moskee en de kinderen op een conservatieve school willen plaatsen.

De kinderen zijn inmiddels weer terug op de openbare basisschool in Geuzenveld-Slotermeer. Met hun moeder wonen ze ook weer in het ouderlijk huis.

El Yaakoubi, zo zei hij maandag, houdt vakantie in Marokko.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden