Raadslid Den Bosch aangehouden op verdenking lekken rond benoeming burgemeester

De rijksrecherche heeft dinsdagmorgen een 55-jarige Bosschenaar, fractievoorzitter van de kleine oppositiepartij en eenmansfractie 'gewoon ge-DREVEN' in de gemeenteraad van Den Bosch, aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij het lekken van informatie uit de vertrouwenscommissie rond de benoeming van de nieuwe burgemeester.

Peter de Graaf
De rechtbank van Den Bosch. Beeld anp
De rechtbank van Den Bosch.Beeld anp

Dat heeft het Openbaar Ministerie vanochtend bekendgemaakt. De rijksrecherche begon medio juli met een onderzoek naar de 'waar- en onwaarheden' rond de burgemeestersbenoeming, nadat commissaris van de koning Wim van de Donk aangifte had gedaan van een mogelijk lek.

Aanleiding daartoe was de uitgebreide reconstructie die het Brabants Dagblad publiceerde over de gang van zaken in de vertrouwelijke procedure, die ook volgens de wet geheim moet blijven. Daarin werd onder meer geschreven dat Jan Hamming de eerste kandidaat was van de vertrouwenscommissie. De PvdA'er trok zich echter op het laatste moment terug, omdat hij koos voor het burgemeesterschap van Zaanstad.

Daardoor was de vertrouwenscommissie gedwongen, aldus de reconstructie, om op het laatste moment de tweede kandidaat, VVD'er Jack Mikkers, naar voren te schuiven. In het artikel stonden ook de namen van andere kandidaten die gesolliciteerd hadden op de burgemeesterspost.

Jan Hamming. Beeld anp
Jan Hamming.Beeld anp

De rijksrecherche heeft de afgelopen tijd verschillende getuigen gesproken. Het onderzoek richt zich nu verder op het verhoor van de aangehouden verdachte, aldus het OM. Hij zit 'in beperkingen', wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

De Bossche gemeenteraad telt elf fracties. In de vertrouwenscommissie zaten alle elf fractievoorzitters. De gemeenteraad besloot in januari bewust 'alle fractievoorzitters te vertegenwoordigen in deze commissie' om een breed draagvlak te creëren. Voorzitter Mike van der Geld (D66) zei destijds: 'Zo ontstaan de beste waarborgen voor een gedragen voorstel.'

Op basis van de leeftijd en het geslacht die het OM in het persbericht noemen is te destilleren dat de aangehouden verdachte Sjef van Creij uit Rosmalen (gemeente Den Bosch) is, die de eenmansfractie gewoon ge-DREVEN bestiert in de Bossche gemeenteraad. Zijn vrouw bevestigt op de site van het Brabants Dagblad de aanhouding van haar man.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden