Raadsleden verdienen samen ruim 91 miljoen

Alle Nederlandse raadsleden samen hebben vorig jaar ruim 91 miljoen euro aan vergoedingen ontvangen. Raadsleden uit kleine gemeenten kregen het minste, terwijl volksvertegenwoordigers in gemeenten van meer dan 250.000 inwoners met een royale uurvergoeding naar huis gingen.

ANP

Dat blijkt uit een onderzoek van het Nijmeegse bestuurskundig adviesbureau Daadkracht. Alle 9425 raadsleden in Nederland zijn via internet benaderd. Daarnaast zijn schriftelijke gegevens van de gemeenten verwerkt. Ongeveer een kwart van de raadsleden vulde een uitgebreide vragenlijst in. Van hen vindt ruim een kwart dat het raadswerk te veel tijd kost. Vrouwen besteden gemiddeld 18 procent meer tijd aan het gemeentewerk dan hun mannelijke collega's.

Vergoedingen

Raadsleden kregen in 2009 gezamenlijk 91.243.738,08 euro aan vergoedingen. In theorie zou er geen verschil in vergoedingen mogen zijn, maar in de praktijk verdient een raadslid in een grote gemeente zeker zes keer meer dan zijn collega in een kleine raad. Het uurtarief in een kleine gemeente bedraagt gemiddeld 4,40 euro tegen 27,31 euro in een grote stad, zo blijkt uit de peiling van Daadkracht.

Volksvertegenwoordigers van de kleinste gemeenten hebben wel het minste werk aan de raad: ruim 11 uur per week. Gemiddeld kost het raadswerk zo'n 14 uur per week. Opvallend is dat de raadsleden van gemeenten met 100.000 tot 150.000 inwoners veel meer tijd aan hun klus besteden, namelijk 22 uur. Het lezen van de raadsstukken en vergaderen kost het meeste tijd. In vergelijking met 2007 is de tijd die een gemiddeld raadslid kwijt is aan het politieke werk iets gedaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden