Raadsleden in actie voor 'dumpvrouw'

Marokkaans-Nederlandse gemeenteraadsleden van divers politiek pluimage hebben de krachten gebundeld in de strijd tegen het dumpen van vrouwen. In een tiental steden zetten zij morgen, middels het indienen van schriftelijke vragen, collectief de problematiek op de lokale politieke agenda.

JANNY GROEN

AMSTERDAM - Jaarlijks worden in Marokko zo'n tachtig vrouwen en honderd kinderen door hun echtgenoot of vader achtergelaten, blijkt uit cijfers van de meldpunten Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN) en Stichting Steun Remigranten (SSR).

Volgens het Rotterdamse PvdA-raadslid Fatima Talbi, initiatiefneemster van de gezamenlijke actie, zijn deze cijfers 'het topje van de ijsberg'. Slechts een klein percentage vrouwen durft zich te melden. Het overkomt bovendien niet alleen Marokkaanse vrouwen. Maatschappelijk werkers uit het hele land krijgen signalen dat migranten uit Turkije, Irak, Iran, Egypte, Pakistan en Afghanistan hun vrouwen en dochters ook geregeld achterlaten.

De raadsleden willen weten om hoeveel vrouwen het in hun gemeente gaat. En of preventief beleid is ontwikkeld. De gemeente Amsterdam maakt het daders volgens Talbi te makkelijk hun gedumpte vrouw (en kinderen) uit het bevolkingsregister uit te schrijven. Gaat dat in andere steden even moeiteloos?

Talbi is maatschappelijk werkster en kent talloze 'schrijnende gevallen'. Veel gedumpte vrouwen zijn door hun mannen jarenlang uitgebuit, mishandeld en daardoor geïsoleerd geraakt. Ze worden onder valse voorwendselen mee naar de landen van herkomst genomen en hun paspoort of verblijfsvergunning wordt afgepakt. Soms wil de man niet dat zijn kinderen in het liberale Nederland opgroeien. 'Dan laat hij zijn hele gezin achter. Die vernederlandste kinderen vinden dat verschrikkelijk.'

Talbi kaartte de problematiek eerder aan bij de Marokkaanse ambassadeur. 'Die zegt dan wat die vrouwen zouden kunnen ondernemen. In de praktijk verandert er niets. Dit probleem speelt al meer dan dertig jaar.'

Daarom besloot ze de 'de stoute schoenen aan te trekken' en koning Mohammed VI , hoogst ongebruikelijk in Marokko, in een persoonlijke brief te vragen de dumppraktijken te veroordelen. Ook vraagt ze aandacht voor corrupte ambtenaren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden