Raadsleden Amsterdam dienden ook eigenbelang

Zeven raadsleden van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost hebben zich de afgelopen jaren schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling. Vier van hen hadden hierbij persoonlijk voordeel....

Van onze verslaggevers Marc van den Eerenbeemt en Robin Gerrits

Het betreft vijf actieve PvdA-raadsleden onder wie deelraadsvoorzitter André Bhola, een ex-PvdA-raadslid en een ex-SP-raadslid. De nog actieve raadsleden weigeren vooralsnog hun zetel prijs te geven. ‘Na de raadsvergadering van dinsdag gaan we hierover spreken’, aldus PvdA-fractievoorzitter Lourens Burgers.

Hoewel Burgers erkent dat de raadsleden fouten hebben gemaakt en hebben gezondigd tegen de gedragscode, steekt hij zijn hand voor de fractieleden in het vuur. ‘We willen juist mensen die betrokkenheid tonen bij de maatschappij’, aldus Burgers. Wel heeft hij Bhola ‘geadviseerd’ dinsdag de vergadering van de deelraad, waarin de PvdA-fractie de meerderheid heeft, niet te leiden.

Uit de Volkskrant-artikelen in oktober 2006 bleek dat deelraadsleden in Zuidoost op grote schaal beslisten over subsidies aan instellingen waarbij ze zelf nevenfuncties bekleedden.

De Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam concludeert in het rapport Subsidieverstrekking Zuidoost dat ook bij twee niet eerder genoemde deelraadsleden belangenverstrengeling is aangetoond. Bij twee andere raadsleden constateert de Rekenkamer ‘de schijn van belangenverstrengeling’. Zij gingen gratis mee op een reis naar Tunesië van een stichting, die daarvoor geld kreeg van het stadsdeel.

Een instelling, het Ondernemershuis Zuidoost, moet waarschijnlijk een Europese subsidie van 1 miljoen euro terugbetalen wegens niet verrichte activiteiten, aldus de Rekenkamer. Een ander gesubsidieerd project, Carnaval South East, kende zo veel onkosten vooraf dat het nooit is opgestart.

Een tweede rapport over de subsidieverstrekking in Zuidoost komt van het Bureau Integriteit van Amsterdam (BIA). In zijn ‘risicoanalyse’ stelt het BIA dat de steunverlening veel tekortkomingen kent. De besluitvorming is onvoldoende gereguleerd en moeilijk te controleren. Het bureau wil de gedragsregels aanscherpen.

Burgemeester Cohen (PvdA) reageerde donderdag zeer terughoudend. Hoewel de deelraadsleden het rapport woensdagavond kregen toegestuurd, zei hij donderdagmiddag ‘nog geen letter’ te hebben gezien.

Het dagelijks bestuur van het stadsdeel wil de aanbevelingen van de Rekenkamer ‘in principe’ overnemen. Voorzitter Elvira Sweet (PvdA) van het dagelijks bestuur wil niets zeggen over het aanblijven van de raadsleden.

In een reactie zei het bestuur blij te zijn dat de Rekenkamer geen feitelijke grondslag vindt voor de verwijten in de Volkskrant. Volgens Rekenkamerdirecteur Eijff is dat de verkeerde conclusie, en is het DB onvoldoende ingegaan op de belangenverstrengeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden