Raadsel

DAT André van der Louw zou zijn vermoord omdat hij wist dat Anne Vondeling, Marcel van Dam en Piet Dankert verwikkeld waren in smeergeldaffaires met een paar vliegtuigbouwers, en dat Hans Alders er vijf jaar later van zou worden verdacht twee Italiaanse huurmoordenaars te hebben besteld om het karwei te...

Waarom de Belgen wel?

Dat ze daar doortrapter zouden zijn dan hier wil er bij mij niet in. Alle mensen zijn even slecht, in gelijke mate tot ieder Kwaad bij machte, ononderscheidelijk geneigd om zich als het moet onbeschaafd te gedragen; zeker op dat punt zul je mij niet gauw horen discrimineren.

Belgen zelf wijzen op de corruptiegevoeligheid van hun staatsbestel, maar dat doen ze al sinds de Tiendaagse Veldtocht, en blijkbaar is dat systeem van politieke klantenbinding tot dusver redelijk bevallen, anders hadden ze intussen wel iets anders verzonnen; in het sprookje dat ze dommer zouden zijn dan wij heb ik nooit helemaal kunnen geloven.

Misschien is die kwiek ogende mevrouw Ancia uit Luik vanwege de Waalse spelregels iets omkoopbaarder dan de doorsnee procureur-generaal uit Nederland, en zou een Haarlems IRT-team de misdaad al in 1992 hebben opgelost, maar daar gaat het uiteindelijk niet om. Het gaat er om dat André van der Louw nog altijd leeft, en dat Hans Alders nog altijd niet in de gevangenis zit, wat van respectievelijk Cools en Van der Biest niet gezegd kan worden.

Andere Belgen geven de schuld aan hun pers, die even kreukbaar zou zijn als de politiek en de magistratuur: de burgemeester hoeft maar een royaal girootje over te maken naar de hoofdredacteur van de plaatselijke krant, en die verzwijgt dat de gemeente met gifgrond heeft gemalverseerd. Dat hebben we in de dagen van de verzuiling hier ook gehad, hoewel zelden of nooit met girootjes, omdat het hier krenten zijn. Maar heeft Colijn ooit in een bloedplas op straat gelegen? Is de oude Drees ooit zogenaamd ontvoerd en miraculeuzerwijze weer teruggevonden? Heeft Stikker op grond van vermeende onoirbaarheden ooit ontslag moet nemen als secretaris-generaal van de NAVO?

Kan het aan een ander, zuidelijker, Bourgondischer temperament liggen? Belgen staan gemiddeld geloof ik later op dan wij, ze eten en drinken ook een stuk smakelijker, dus het zou kunnen zijn dat ze ook in andere opzichten hartstochtelijker uit de hoek komen. Zoals een Franse antropoloog jaren geleden al eens opschreef: noordelijke volkeren doden zichzelf, zuidelijke elkaar. Maar dat is naderhand ook weer onzin gebleken: inmiddels verhangen Zweden zich in verhouding minder dan Italianen.

Ik kijk weer en weer en weer naar de BRT, waar ze over Luik steeds meer praten als over 'het Palermo aan de Maas' - en als je al hun reportages en interviews bij elkaar hebt opgeteld, is er eigenlijk maar één conclusie mogelijk: de maffia had waarschijnlijk al koning Boudewijn, maar zeker koning Albert in haar macht, en bij alles wat de criminelen willen uitvreten, gaat er eerst een telefoontje naar het paleis, en dan hoort de vorst iemand met een zakdoek over het apparaat neuzelen: 'Denk eraan, majesteit, laat iedereen z'n mond houden, of er gaat een bom af in uw tuin.'

Zou het dat zijn? Dus niks slechter, of dommer, of moordzuchtiger dan wij - maar wanhopig in de greep van een soort Al Capone, een bende van Nijvel.

Maar toch raar dat die dan halt zou houden, zo niet bij Wuustwezel, dan toch voor de poorten van het Binnenhof. Want zoals gezegd: André van der Louw is kerngezond, en Hans Alders is zelfs onbedreigd commissaris van de koningin geworden.

Mede daarom misschien staat bij ons de burger zo veel verder van de politiek af als in België.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden