Raadsels rondom dood Arzu Erbas

Politie tast in het duister over motief steekpartij...

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

AMSTERDAM De 33-jarige Arzu Erbas, die maandag in de vroege avond voor haar Amsterdamse kinderdagverblijf werd neergestoken, was het toonbeeld van een succesvolle ondernemer in stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer.

Ze was bovendien bijzonder geliefd bij ouders, personeel en ambtenaren; reden waarom politie en bekenden van het slachtoffer volledig in het duister tasten over het motief van de onbekende man die haar op de parkeerplaats van het dagverblijf aan de Dr. H. Colijnstraat aanviel.

Erbas – gehuwd, twee zoons – bezweek dezelfde avond in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Haar man, die dinsdagochtend uit Turkije terugkeerde in Nederland, hoorde pas gisteren van de dood van zijn vrouw. Het echtpaar woonde in Almere, vanwege haar werk was Erbas eerder van vakantie teruggekeerd.

De Turkse verpleegkundige kwam dertien jaar geleden naar Nederland voor haar studie pedagogie.

Erbas ging na haar studie opmerkelijk voortvarend te werk: op eigen kracht richtte zij in Geuzenveld het kinderdagverblijf Moeders Schoot op. Enkele jaren geleden volgde een veel groter filiaal aan de Colijnstraat.

Volgens stadsdeelvoorzitter Robin de Bood, die gisteren samen met locoburgemeester Lodewijk Asscher het ontredderde personeel van het bedrijf bezocht, had Erbas vergevorderde plannen voor een derde filiaal. ‘Ook ouders buiten ons stadsdeel brachten hun kinderen naar Arzu Erbas’, aldus De Bood.

Moeders Schoot bood onderdak aan zo’n 250 kinderen tot de leeftijd van 12 jaar; nog eens 112 kinderen stonden op de wachtlijst.

Maar ook in haar geboorteland bleef Erbas actief. Asscher en De Bood kregen te horen dat zij in haar geboorteland bezig was een tehuis voor gehandicapte kinderen te stichten.

Een van haar personeelsleden was er maandag getuige van toen Erbas even na zes uur bij het verlaten van het kinderdagverblijf bij haar auto werd aangevallen. De vrouw alarmeerde haar man, samen probeerden ze Erbas nog te redden. Inmiddels heeft de getuige een gedetailleerde verklaring aan de politie kunnen geven.

Van de dader en het steekwapen ontbreekt vooralsnog elk spoor. De twee kinderdagverblijven blijven voorlopig gesloten.

Het is de tweede keer binnen vijf maanden dat in Amsterdam in de omgeving van kinderen iemand is doodgestoken. Eind maart kwam een 69-jarige oppasopa om het leven op het plein van een basisschool in stadsdeel Oud-Zuid. Ogenschijnlijk zonder enig motief werd hij tijdens de schoolpauze met een mes aangevallen en dodelijk verwond.

Enkele dagen later werd een 30-jarige inwoner van de hoofdstad aangehouden. De man ontkent nog steeds iets met de steekpartij van doen te hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden