Raadsels rond dood crimineel in Turkse cel

De raadsman van de misdadiger Errol K. wil dat justitie in Nederland de Turkse autoriteiten om opheldering vraagt over de ware toedracht van K.'s dood....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

K. was in Nederland bij verstek tot levenslang veroordeeld wegens de moord in 1992 op een agent in Vinkeveen. 'Iedereen, ook de familie, is gebaat bij helderheid over de oorzaak van zijn dood', aldus K.'s raadsman Staehle.

K. dook begin dit jaar plotseling op in de Bayrampara-gevangenis. Hij zat er vast wegens smokkel van duizend kilo hasj en tweehonderd kilo heroïne. Afgelopen maandag moest hij in deze zaak voorkomen. Toen hij weer terugkeerde in de gevangenis, kreeg hij een woordenwisseling met een gevangene met wie hij al enige tijd ruzie had. De gevangene bleek een vuurwapen bij zich te hebben, waarmee hij K. doodschoot.

Staehle: 'Het kan een afrekening zijn. Toen ik hem tien dagen geleden in de gevangenis bezocht, zei hij dat hij bang was. Hij had problemen met andere gedetineerden. Maar ik nam het niet erg serieus. Dat is niet juist gebleken.'

K. wist precies vijf jaar uit handen van de Nederlandse justitie te blijven. Hij werd in december vorig jaar gearresteerd in Turkije, waar hij onder een schuilnaam door het leven ging. Pas in april kwam justitie hem echter weer op het spoor nadat een verslaggever van De Telegraaf erin was geslaagd achter zijn identiteit te komen.

Een verzoek om uitlevering had weinig zin omdat Turkije geen ingezetenen uitlevert. Wel probeerde justitie te bereiken dat K. zijn levenslange straf zou uitzitten in Turkije.

K. had een zwaar crimineel verleden. Al vroeg in zijn jeugd ging het mis, zegt advocaat Staehle, die toen voor het eerst met hem in aanraking kwam. 'Hij was een kwajongen uit Amsterdam-West die niet wars was van strafbare feiten.'

Errol K., leider van de Monks-bende, wilde macht, prestige en geld. Op zijn zestiende pleegde hij al overvallen op winkels en inbraken in Amsterdam-Slotermeer. In 1988 werd hij veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf wegens 41 gewelddadige overvallen in Amsterdam en omgeving.

Hij zou echter maar twee jaar zitten. In 1990 zaagde hij in de jeugdgevangenis van Zutphen de tralies door in de gemeenschappelijke ruimte. K. wist twee jaar uit handen van de politie te blijven. In december 1992 beroofde hij samen met twee medestanders een bank in Utrecht. Op weg naar Amsterdam werden ze achtervolgd door de politie. Al schietend verschanste het drietal zich in hotel Residence in Vinkeveen, waar ze uiteindelijk werden gearresteerd.

Bij het vuurgevecht in het hotel werd de 40-jarige politieman

I. Klaassen doodgeschoten. Twee personeelsleden en K. raakten gewond. De Utrechtse rechtbank, die het zware criminele verleden van hem meewoog, veroordeelde de 25-jarige K. in mei 1993 tot twintig jaar celstraf. Het gerechtshof legde hem later levenslang op.

Maar Errol K. was er niet bij om de vonnissen aan te horen. Een maand voor de uitspraak van de rechtbank wist hij samen met vijf anderen uit de extra beveiligde strafinrichting De Geerhorst in Sittard te ontsnappen. Hierna bleef hij met succes tot aan zijn dood uit handen van de Nederlandse justitie.

In oktober 1993 werd hij nog wel gesignaleerd door de Amsterdamse politie tijdens de voetbalwedstrijd Ajax-Besiktas. De politie wachtte met aanhouding van de vuurwapengevaarlijke crimineel tot na de wedstrijd. Maar ook deze keer was K. justitie te slim af. Hij wist tussen de duizenden supporters het stadion uit te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.