Raadsels rond deal met drugsbaron hardnekkig

Het is niet te achterhalen hoeveel geld op de rekening van drugsbaron Cees H. werd gestort na zijn schikking met de staat. De bankafschriften zijn kwijt. Het Openbaar Ministerie heeft ze weggegooid. De banken hebben ze ook niet meer. Het bewijs is vergaan.

DEN HAAG - Daarmee dreigt het mysterie rond de miljoenen van Cees H. onopgelost te blijven. Het woord van minister Ivo Opstelten staat nog steeds tegenover dat van Piet Doedens, H.'s advocaat. De minister zegt dat H. in 2001 slechts 1,25 miljoen gulden (570 duizend euro) heeft ontvangen, de advocaat heeft het over een som van 5 miljoen gulden. Geen van beiden komt met bewijzen.


De brief die Opstelten dinsdag stuurde geeft dus niet de antwoorden die de Tweede Kamer wil. 'Dit antwoord roept meer vragen op dan er worden beantwoord', concludeerde Magda Berndsen (D66). Ze vroeg nog maar eens een debat aan om de onduidelijkheden op te helderen.


De niet-aflatende interesse in een deal van dertien jaar geleden voelt niet voor iedereen in de Tweede Kamer even gemakkelijk. Goed, de huidige staatssecretaris Fred Teeven speelde een rol als officier van justitie. Maar dan nog. 'Ik denk dat heel veel mensen denken: hebben ze daar op het Binnenhof niets beters te doen', meende het onafhankelijke Kamerlid Louis Bontes al bij het debat vorige maand.


Is dat zo? Zijn we dan niets opgeschoten met de informatie die stukje bij beetje wordt losgewrikt? Toch wel. De brief die Opstelten dinsdag stuurde neemt nogmaals de indruk weg dat Teeven het destijds zomaar op een akkoordje gooide met een crimineel. Daartoe openbaart Opstelten nu het advies dat het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie destijds gaf.


In het advies staat dat er in 1994 weliswaar beslag was gelegd op een vermogen van ruim 5 miljoen gulden, maar dat in 2000 'de waarde van het conservatoir beslag is gedaald tot circa fl. 2 miljoen (banksaldi Luxemburg, contant geld en sieraden). De afname is het gevolg van de verkoop in België van een pand door een andere beslaglegger.'


Dat is de informatie die nu, jaren na dato, nog boven te halen is over de deal met Cees H. Met die 2 miljoen in zijn achterhoofd heeft Fred Teeven, destijds officier van justitie, de onderhandelingen gevoerd met Cees H. en zijn raadsman. Met diezelfde 2 miljoen in gedachten stond Opstelten in maart ook de Kamer te woord. Opstelten nu en Teeven toen lijken naar eer en geweten te hebben gehandeld.


Alleen begint het er ook op te lijken dat Opstelten, minister van zelfverzekerdheid, laatst in de Kamer iets voorzichtiger had moeten zijn bij het noemen van het bedrag dat werkelijk werd doorgesluisd naar H. 'Dat is een rekensom die ik heb gemaakt tijdens het debat', schrijft hij nu. 'Ik heb nooit gesproken over wat er feitelijk is overgemaakt.' Dat klopt niet. Tot drie keer toe spiegelde Opstelten de Kamer voor dat Cees H. niet meer dan 1,25 miljoen ontving na de schikking met de staat.


Die vastberadenheid heeft nu plaats moeten maken voor de omzichtigheid van zijn ambtenaren. Opeens houdt de minister de mogelijkheid open dat ook de advocaat van Cees H. de waarheid heeft gesproken. Mogelijk heeft het Openbaar Ministerie zich destijds vergist in de waarde van H.'s bezit. Het zou kunnen zijn vergeten de rente mee te rekenen die H. in de loop der jaren had gekregen over zijn vermogen.


'Dat is een veronderstelling die ik niet kan bevestigen', schrijft Opstelten. Maar ontkennen kan hij het blijkbaar ook niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden