Raadsdebat antiradicaliseringscampagne Van der Laan: 'Dat beeld is zo ontzettend niet kloppend'

Wijlen burgemeester Van der Laan heeft de antiradicaliseringsafdeling op het stadhuis nooit in een 'witwasoperatie ontdaan van moslims', zoals het Parool afgelopen zondag als een feit publiceerde.

Eberhard van der Laan. Foto ANP

'Ik neem echt met de grootst mogelijke stelligheid afstand van die suggestie', zei de Amsterdamse locoburgemeester Eric van der Burg donderdagmiddag met stemverheffing in het raadsdebat over alle ophef rondom de antiradicaliseringsafdeling. Van der Burg: 'Dat beeld is zo ontzettend niet kloppend, en doet groot onrecht aan de man en de burgemeester Van der Laan.'

'Grijze campagne'

Aanleiding voor het debat waren artikelen van zowel Elsevier als het Parool afgelopen zondag, waarin onder meer stond dat Van der Laan buiten medeweten van de gemeenteraad een geheime 'grijze campagne' zou hebben gerund om radicaliserende jongeren online op andere gedachten te brengen. En dat hij zijn medewerker Saadia A.-T. zou hebben ontslagen om die campagne te verhullen. Het Parool meldde daarbij en passant dus dat de burgemeester een soort religieuze zuivering had uitgevoerd waar Saadia het slachtoffer van zou zijn geworden.

Ook bij PvdA-raadslid Sofyan Mbarki liepen de emoties over die passage hoog op. 'Het klopt niet, want er werken op de afdeling nog steeds moslims', zei Mbarki. Om in tranen te vervolgen: 'En het raakt me echt omdat ik zelf ook moslim ben en weet hoe Van der Laan altijd met mij en mijn religie omging.'

Ingewikkeld debat

Het was een ingewikkeld debat, waarbij Van der Burg lang niet alle vragen kon beantwoorden. In de eerste plaats omdat de hoofdpersoon geen vragen meer kan beantwoorden. Daarnaast omdat er nog een strafrechtelijk onderzoek loopt en het ontslag van Saadia wegens belangenverstrengeling nog onder de rechter is.

De locoburgemeester kon alleen maar herhalen wat hij dinsdag al in een brief aan de raad schreef: De grijze campagne was slechts een plannetje dat Van der Laan afschoot voor hij het überhaupt aan de gemeenteraad kon voorleggen. Dan was er de hamvraag: Is de veiligheid van de stad in gevaar? Dat valt onmogelijk vast te stellen. Maar de antiradicaliseringsaanpak in de stad behelst veel meer dan de onderwerpen waar de ontslagen ambtenaar bij betrokken was, zo benadrukte Van der Burg. 'In de hele stad werken dagelijks heel veel mensen om te voorkomen dat er hier een aanslag wordt gepleegd.'


Lees hier wat we eerder schreven over de kwestie Saadia A.-T.

Loyaliteit boven kwaliteit
Volgens berichten die eerder verschenen zou in Saadia A.-T.'s netwerk loyaliteit boven kwaliteit gaan. Daardoor zou de gemeente de afgelopen jaren belangrijke signalen van radicalisering hebben gemist. De Amsterdamse gemeenteraad van Amsterdam wil zo snel mogelijk opheldering van burgemeester Eberhard van der Laan over de aanpak en preventie van radicalisering.

Hoe de rechterhand van Van der Laan van de strijd tegen radicalisering een vriendendienst maakte
Saadia A.-T. klom op tot de rechterhand van burgemeester Van der Laan op het gebied van radicalisering. Nu wordt zij beschuldigd van fraude en belangenverstrengeling. Wie is zij? En wat is er in Amsterdam mis bij de strijd tegen radicalisering?

Meer over