Raadhuis totaal verwoest

Dinsdagnacht ramden twee auto's het gemeentehuis in Waalre. Waarom is nog onduidelijk, maar het huis van de burgemeester werd al beveiligd.

WAALRE - Alleen de kentekenplaten zijn nog redelijk ongehavend. Veel meer dan het merk kunnen brandweerlieden en politieagenten niet herkennen aan de twee auto's die het gemeentehuis van Waalre hebben geramd. De auto's zijn volledig uitgebrand, net als het gemeentehuis zelf. De wrakken worden door politiehonden doorzocht. 'Geen idee wie de daders zijn', zegt locoburgemeester Ton Bonovrié. 'Wij hebben dit niet zien aankomen, wij hebben echt met niemand ruzie.'


Een 'aanslag op de democratie' noemt minister Opstelten van Veiligheid de doelbewuste actie waarmee het gemeentehuis van Waalre in de nacht van dinsdag op woensdag werd verwoest. Niet eerder werd een aanslag op een Nederlands gemeentehuis gepleegd. Het gemeentelijk apparaat van Waalre is volledig stilgelegd. Vrijdag wordt de meest noodzakelijke dienstverlening aan burgers hervat met een noodbalie in de brandweerkazerne.


Om half vier 's nachts werd de locoburgemeester door de brandweer uit zijn bed gebeld. 'De vlammen sloegen toen al uit het dak', zegt brandweerofficier Pieter Maas. Twintig brandweerwagens van negen korpsen waren nodig om het vuur te blussen. Sinds de brandmelding, om kwart over drie 's nachts, wordt het huis van burgemeester De Wijkerslooth door de politie bewaakt. De burgemeester heeft zijn vakantie in Italië afgebroken en is per auto onderweg naar huis. Enige tijd geleden is zijn huis al met kogelvrij glas en camera's beveiligd.


Locoburgemeester Bonovrié wil niet zeggen wat de reden voor die beveiliging is, en noemt het 'normaal' dat een burgemeestershuis wordt beveiligd. Geruchten over een relatie tussen de aanslag op het gemeentehuis en een politie-inval in het lokale woonwagenkamp, een maand geleden, waarna de burgemeester zou zijn bedreigd, wil hij niet bevestigen.


Zijn ambtenaren zijn 'verbijsterd' en 'verslagen'. Medewerkers die woensdagochtend naar het brandende gemeentehuis komen, worden opgevangen in de Gemeentewerf, een buitendienst van de gemeente Waalre. Daar verkondigt het gemeentebestuur dat 'deze aanslag niet per se tegen een van de ambtenaren gericht hoeft te zijn'. Desondanks zal het bestuur de komende weken extra alert zijn op 'gevoelens van angst', en die 'proberen weg te nemen met behulp van bijvoorbeeld Arbomedewerkers'.


Volgens brandweerofficier Maas is het gemeentehuis, een rijksmonument, niet te redden. Wel gered zijn het papieren archief en documenten als paspoorten en rijbewijzen, die in een brandveilige ruimte werden bewaard. Ook de gemeentelijke computerserver blijkt nog te werken. Mogelijk hebben bewakingscamera's het vuur doorstaan en zijn er beelden van de daders.


In een inderhaast ingericht perszaaltje in zalen- en sportcomplex 't Hazzo noemt officier van justitie Jolanda Vermeulen de aanslag 'zeer ernstig'. Er zijn veertig rechercheurs op de zaak gezet.


Schuin tegenover het uitgebrande gemeentehuis wordt uitbaatster Wilma van den Hurk 's middags door de politie uit 't Stationskoffiehuis opgehaald om op het bureau een verklaring af te leggen. Ze lag nog maar net in bed toen ze tegen drieën twee harde knallen hoorde, bijna tegelijk, 'alsof er vuurwerk was'. Toen ze uit haar slaapkamerraam keek, zag ze het gemeentehuis al in lichterlaaie staan.


In het koffiehuis wordt druk gespeculeerd over de daders: de woonwagenkampbewoners worden genoemd, maar het zou ook iemand uit het nabijgelegen Riethoeven geweest kunnen zijn. Daar is onlangs een hennepkwekerij opgerold.


Het gemeentebestuur is constant in overleg met aanbieders van lege panden, zoals het ROC en de eigenaar van het leegstaande klooster. 'We zullen onze dienstverlening helemaal opnieuw moeten vormgeven', zegt gemeentewoordvoerder Dirk Kusters. 'Het zal een lang weekend doorwerken worden, maar ons doel is dat alle collega's maandag weer op een nieuwe locatie aan de slag gaan.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden