Raad wil relatie Nederland-Libië versterken

Een onlangs opgerichte raad wil de relatie tussen Nederland en Libië versterken. Het eerste project richt zich op de gezondheidszorg in het Noord-Afrikaanse land, waar vorig najaar een einde kwam aan het jarenlange bewind van 'Gids van de Revolutie' Muammar Kaddafi. Dat heeft de Engelstalige Libische krant Libya Herald gemeld.

De Libische parlementsvoorzitter Mohammed al-Megaryef. Beeld AFP
De Libische parlementsvoorzitter Mohammed al-Megaryef.Beeld AFP

De Libische arts Hakim Aljadk, werkzaam in een ziekenhuis in de hoofdstad Tripoli, en Herman Klijnsma, voorzitter van de Libisch-Nederlandse Samenwerkingsraad, willen een plan opstellen waarmee de Libische regering een goed functionerend gezondheidssysteem van hoge kwaliteit kan opbouwen. Aljadk was verantwoordelijk voor de opvang van Libiërs die tijdens de opstand tegen Kaddafi gewond raakten en in een Nederlands ziekenhuis werden verzorgd.

Het is de bedoeling dat Libische medische studenten een deel van hun opleiding in Nederland krijgen. In januari wil de raad daarover praten met de Libische en Nederlandse autoriteiten.

De raad laat zich inspireren door de in 1981 overleden Nederlandse diplomaat Adriaan Pelt. Hij is zeer populair in het Noord-Afrikaanse land, omdat hij zich er zeer voor heeft ingespannen om de verschillende stammen in één land bij elkaar te brengen. Hij was nauw betrokken bij de opstelling van de grondwet van Libië, dat in 1951 onafhankelijk werd. Een van de mooiste straten in Tripoli werd naar Pelt genoemd, maar Kaddafi veranderde de naam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden