Raad wil opheldering over misgelopen schenking

De gemeenteraad van Amsterdam wil opheldering over de rol van directeur Ann Goldstein van het Stedelijk Museum en wethouder Carolien Gehrels bij schenkingen door verzamelaars. De raad vraagt van Goldstein de bevestiging voortaan zorgvuldig om te gaan met schenkers.

AMSTERDAM - Aanleiding is het aanbod van 24 tekeningen van schilder Willem de Kooning anderhalf jaar geleden. Het Stedelijk liep deze schenking mis. Christiaan Braun, de man achter de schenking, vond de manier waarop zijn aanbod door directeur Goldstein in behandeling werd genomen onbehoorlijk, en koos voor het Museum of Modern Art (MoMA) in New York, waar de werken nu te zien zijn.


Donderdag werd de volledige correspondentie tussen Braun en Goldstein openbaar gemaakt op de website van de gemeente Amsterdam . Op 3 oktober komt de raadscommissie kunst met wethouder Gehrels bijeen. Hierbij zijn Braun en Goldstein uitgenodigd. Ann Goldstein heeft nog niet toegezegd aanwezig te zullen zijn, Christiaan Braun wel.


CDA-raadslid Marijke Shahsavari-Jansen zegt vooraf helemaal niet van plan te zijn Goldstein 'af te fikken', maar hoopt wel dat de directeur de raad ervan kan overtuigen vertrouwen te hebben in Goldsteins contact met verzamelaars.


Volgens Shahsavari heeft Goldstein zich in de correspondentie met de kunstverzamelaar 'niet professioneel' uitgedrukt.


Had de wethouder kunnen ingrijpen, zodat de De Koonings voor Nederland behouden waren gebleven? Nee, zegt raadslid Evelien van Roemburg (GroenLinks). Het is een zaak tussen de directeur en de verzamelaar: 'Als zij ruzie hebben, kunnen wij niks doen.' Omdat het om een private schenking ging, kan de overheid geen beroep op de verzamelaar doen het werk aan een Nederlands museum te schenken: 'De kunstwereld is internationaal', aldus het GroenLinks-raadslid.


Maar raadslid Martin Verbeet (PvdA) en Marijke Shahsavari-Jansen denken daar anders over. Het museum is weliswaar verzelfstandigd, maar de collectie is van de stad. 'Als je een De Kooning kunt krijgen, moet je dat heel serieus nemen', aldus Verbeet. Van de wethouder wil hij daarom helder krijgen wie de collectie precies beheert. Goldstein dient de gemeente inhoudelijk te adviseren, zegt hij.


Shahsavari: 'De gemeente heeft erg veel geld in het museum geïnvesteerd. Zij heeft er dus belang bij dat de directeur alles in het werk stelt om goede kunst naar het museum te halen.' Het CDA-raadslid gaat ervan uit dat wethouder Gehrels heeft 'gedaan wat zij kon' om de omstandigheden voor de schenking van Braun mogelijk te maken.


De commissievergadering van begin oktober wordt natuurlijk 'een gesprek achteraf', zegt Martin Verbeet. De schenking aan het MoMA kan immers niet worden teruggedraaid. Toch hoopt hij een 'sterk argument' te horen van Goldstein waardoor het Stedelijk deze schenking, getaxeerd op een waarde van 2,5 miljoen euro, nu eigenlijk is misgelopen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden