Raad wil opheldering over bouwplannen van Oranjes

VOORSCHOTEN De gemeenteraad van Voorschoten wil openheid van burgemeester en wethouders over bouwplannen van de koninklijke familie in de gemeente....

CDA en PvdA hebben hun afkeuring uitgesproken over vertrouwelijk karakter van het onderhoud. Volgens Herman Scholten, fractievoorzitter van het CDA in Voorschoten, moeten ook de bouwplannen van de koninklijke familie openbaar worden gemaakt. ‘Als de koninklijke familie op De Horsten aan de slag gaat, moet dat net als bij iedereen publiek zijn.’

De koninklijke familie wil een monumentale boerderij op het landgoed, waar ook kroonprins Willem-Alexander woont, verbouwen tot royaal woonhuis. Beoogd bewoner is prins Floris van Vollenhoven, die in stilte al twee jaar bezig is met de plannen. De boerderij is eigendom van zijn moeder, prinses Margriet.

Het landgoed De Horsten lijkt zich hierdoor steeds meer te ontwikkelen tot een koninklijke enclave. Naast kroonprins Willem-Alexander en prins Floris gaat ook prinses Margarita zich er vestigen. Haar man en haar moeder, prinses Irene, hebben vorig jaar voor 250.000 euro van koningin Beatrix een voormalig rentmeesterhuis gekocht in het Wassenaarse deel, blijkt uit het kadaster.

Onlangs leidde andere vastgoedplannen van de koninklijke familie op de Horsten tot beroering. In het Wassenaarse deel van het landgoed wil de familie Van Oranje twee monumentale boerderijen slopen om ruimte te bieden aan vastgoedontwikkelingen. Lokale en nationale monumentenorganisaties, zoals de Bond Heemschut, verzetten zich tegen de sloop.

De ontwikkelingen in onder meer De Horsten hebben in de VVD in Wassenaar tot ernstige verdeeldheid geleid. VVD-wethouder Henk de Greef zou zich te veel als een ‘vastgoedwethouder’ afficheren en zich te weinig inspannen voor het behoud van monumenten, aldus kritische liberalen. In de partij leidde dit tot dreigementen en woordenwisselingen. Inmiddels bemoeit het bestuur van de kamercentrale Zuid-Holland zich met de kwestie. Komend weekeinde moet ‘mediation’ de oplossing bieden.

In 2007 werd het college van B & W in Voorschoten voor het eerst geconfronteerd met sloopplannen voor de boerderij aan de Horstlaan 14. Prins Floris en zijn hoogzwangere vrouw hadden ‘belet gevraagd’ bij burgemeester Staatsen en lieten daar weten ‘de oude boerderij’ met de grond gelijk te willen maken.

De toenmalige wethouder Bruno van Dunné werd hiervan na afloop op de hoogte gebracht en was er gepikeerd over dat hij niet bij dit onderhoud betrokken was. Op het gemeentehuis attendeerden ambtenaren hem op plannen van de koninklijke familie en op het bijzondere karakter van de boerderij. Die staat op de lijst van gemeentelijke monumenten en het bijbehorende zomerhuis is een rijksmonument, net als de tuin.

Van Dunné: ‘Natuurlijk wist de prins dat hij niet mocht slopen. Hij zei echter haast te hebben, en wilde niet te lang wachten. Maar zo gaat dat hier niet. Iedereen moet zich aan de regels houden.’

In 2009 leek er beweging te komen in de bouwplannen van de koninklijke familie. Om er zeker van te zijn dat het monumentale karakter van de boerderij behouden zou blijven, betrok wethouder Van Dunné de de welstandcommissie bij de plannen.

De commissie voerde afgelopen jaar een aantal keren ‘vooroverleg’ met de architect en adviseerde de monumenten te behouden en ‘het het karakter van de gebouwen, het ensemble en het erf als uitgangspunt te nemen voor de planontwikkeling’.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat in een reactie weten dat ‘alle geldende procedures’ worden doorlopen. ‘Prins Floris heeft bij de gemeente Voorschoten plannen ingediend om bestaande opstallen te renoveren, rekening houdend met de monumentale waarde van het pand. Prinses Margarita en haar man zullen de monumentale waarde van het rijksmonument waarin zij willen gaan wonen, in stand houden,’ aldus de RVD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden