Raad voor Volksgezondheid: 'Stel beloning in voor gezonde levensstijl'

Mensen met een gezonde leefstijl moeten korting krijgen op hun ziektekostenverzekering. Daarvoor zouden ze bijvoorbeeld jaarlijks een conditietest kunnen doen.

Peter Giesen
Fit blijven door te sporten Beeld ANP
Fit blijven door te sportenBeeld ANP

Dit stelt de Raad voor Volksgezondheid en Zorg voor in het gisteren verschenen rapport Het belang van wederkerigheid. Zonder zo'n beloning zullen gezond levende mensen steeds minder bereid zijn te betalen voor de ziektekosten van mensen die roken, te dik zijn, te veel drinken of te weinig bewegen, denkt de raad.

Tweederde van de Nederlanders heeft een collectieve ziektekostenverzekering, bijvoorbeeld via hun bedrijf. De korting die ze daarvoor krijgen, kan afhankelijk gemaakt worden van hun leefstijl, aldus de raad. Een voorbeeld is de Amerikaanse supermarktketen Safeway. Elk jaar kunnen werknemers zich vrijwillig laten onderzoeken op tabaksgebruik, gewicht, bloeddruk en cholesterolniveau. Iemand die voor alle testen slaagt, krijgt een jaarlijkse korting van 1.560 dollar (1.200 euro) op de premie voor een heel gezin.

Kritiek
Bij de presentatie van het rapport verklaarde staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zich vooralsnog tegen zulke plannen. 'Er zijn nog te veel open vragen. Het is goed om hierover te discussiëren, maar voorlopig moeten we er niet aan beginnen', aldus Van Rijn. Volgens een tegelijkertijd gepubliceerde achtergrondstudie van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid is het niet duidelijk of financiële prikkels tot gezond gedrag stimuleren, en zelfs niet of gezonde mensen goedkoper zijn voor de samenleving. Bovendien rijst de vraag in hoeverre mensen verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun leefstijl, omdat die in sterke mate wordt bepaald door opvoeding, opleiding en sociale omgeving.

Gevaar voor individuele vrijheid
Ook Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis, ziet niets in een jaarlijkse conditietest. 'Het screenen van mensen genereert een enorme zorgconsumptie', zegt hij. Een duwtje in de goede richting is prima - bij Menzis kunnen klanten punten sparen door gezond te leven - maar bij strengere maatregelen komt de individuele vrijheid in gevaar, stelt hij.

Toch zullen werkgevers steeds strengere eisen aan hun personeel stellen, denkt Rik Modderkolk, 'fit manager' bij auto-importeur Pon. 'De continuïteit van ons bedrijf is gebaat bij gezond personeel. In de toekomst zul je werknemers kunnen verplichten niet meer te roken. We laten mensen ook niet meer onbeschermd met asbest werken.'
Leefstijl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden