Raad voor het Cultuurbeheer wil Middelburgs hofje redden

De Rijkscommissie voor de Monumentenzorg - ressorterend onder de Raad voor het Cultuurbeheer, heeft Staatssecretaris Aad Nuis van Cultuur geadviseerd het hofje 'Onder den toren' aan de Nieuwe Kerkgang te Middelburg onder de bescherming van de Monumentenwet te plaatsen....

Van onze kunstredactie

AMSTERDAM

Het gemeentebestuur van Middelburg zou de intentie hebben dit uitzonderlijke hofje te slopen om het winkelareaal in de Middelburgse binnenstad te kunnen vergroten.

De Rijkscommissie wijst de Staatssecretaris erop, dat dit complex bejaardenwoningen na het bombardement van Middelburg in 1940 naar een idee van de supervisor voor de wederopbouw van Middelburg ir P. Verhagen zeer welbewust aan de voet van de Middelburgse Lange Jan werd gebouwd als een oase van rust en stilte voor de bejaarden. Het hofje is ontworpen door architect F.A. Eschauzier.

De Rijkscommissie vindt het hofje 'Onder de toren' zowel van belang als een bouwwerk dat herinnert aan het bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende wederopbouw van de stad, als vanwege de cultuurhistorische betekenis als 'sociaal monument' in overeenstemming met de voor de wederopbouw van Middelburg gehanteerde uitgangspunten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden