Raad voor de Rechtspraak doet onderzoek naar gestolen documenten

De Raad voor de Rechtspraak gaat samen met de rechtbank Amsterdam onderzoeken hoe duizenden pagina's interne documenten, memo's en rapporten bij de Telegraaf terecht zijn gekomen. Volgens de rechtbank wijst alles erop dat de documenten zijn gestolen uit een papiercontainer.

Beeld anp

De rechtbank is de afgelopen dagen bezig geweest de teruggebrachte papieren door te vlooien op namen van cliënten en andere privé-gegevens. Via hun advocaat worden deze mensen ervan in kennis gesteld dat vertrouwelijke documenten met hun naam erin in onbevoegde handen terecht zijn gekomen.

'Tussen het puin'

Tot nu toe zijn volgens rechtbankvoorlichter Ton van den Brandt al 112 brieven verstuurd. Het gros van de stukken betreft volgens hem interne documenten van de rechtbank. Slechts 20 procent zou betrekking hebben op cliënten.

In de Telegraaf beweren bouwvakkers zaterdag dat de stukken zijn gevonden tussen het puin in een deel van het gebouw dat gesloopt wordt. Maar rechtbankwoordvoerder Ton van den Brandt bestrijdt die lezing ten stelligste.

De documenten zijn donderdag in drie grote vuilniszakken weer bij de rechtbank afgeleverd. Aan de staat waarin ze verkeerden kan worden afgeleid dat ze uit een papiercontainer komen, aldus Van den Brandt.

'Beveiliging niet op orde'

'Het is alleen maar papier, op elkaar geplet zoals het in een container zit. Als de papieren tussen het afval zouden zijn gevonden, zoals de bouwvakkers beweren, zou je verwachten dat er ook andere rommel tussen zou zitten. Dat was niet zo.'

Papier dat weg mag gaat volgens Van den Brandt in afgesloten papiercontainers met een gleuf die door een gecertificeerd bedrijf worden geleegd. Maar zelfs als de papieren open en bloot lagen, blijft het diefstal van een terrein dat van justitie is, benadrukt Van den Brandt. De rechtbank deed daar vrijdag aangifte van.

De Telegraaf schreef zaterdag op basis van de 'gevonden' stukken dat de beveiliging van de Amsterdamse rechtbank tien jaar lang niet op orde is geweest. Werknemers van de dienst Beveiliging, Bewaking & Vervoer (BB&V, de voormalige parketpolitie) klaagden dat ze geen kogelvrije vesten hebben, dat de beelden van beveiligingscamera's van belabberde kwaliteit zijn en dat de toegangscontrole een 'toneelstukje' is zonder meerwaarde.

'Vriendjespolitiek en willekeur'

Het management werd autoritair gedrag verweten, in het beleid zou jarenlang een sfeer van vriendjespolitiek en willekeur hebben geheerst. In 2015 kreeg de dienst een nieuwe baas. Die heeft het oude hoofd BB&V vervangen en een interimmanager aangenomen om orde op zaken te stellen.

In een verklaring erkent de rechtbank dat er onrust is geweest binnen de dienst BB&V, maar dat inmiddels verbeteringen zijn doorgevoerd. Zo is voor alle medewerkers een nieuw uniform met kogelvrij vest aangeschaft en zijn nieuwe mensen benoemd op managementposities. De veiligheid van bezoekers en medewerkers is volgens de rechtbank nooit in het geding geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.