Raad voor de Journalistiek: alleen koppen boven NRC-artikel over Kamerlid Özturk waren 'onjuist'

NRC heeft te stellige en daarmee onjuiste koppen gezet boven een voorpagina-artikel over het zakenleven van Selçuk Öztürk van Denk. Inhoudelijk hebben de journalist en de krant 'niet journalistiek ontoelaatbaar gehandeld' bij de totstandkoming van een reeks artikelen over het Tweede Kamerlid.

Pieter Hotse Smit
Elcuk Ozturk Beeld anp
Elcuk OzturkBeeld anp

Dit heeft de Raad voor de Journalistiek dinsdag geoordeeld. De gewraakte kop boven het artikel van vorig jaar luidde 'Onderzoek integriteit Denk-voorzitter Özturk', gevolgd door de onderkop 'Twee zorginstellingen verdenken Kamerlid Öztürk van laakbaar handelen bij zakelijke transacties in zijn vorige leven als zakenman'.

Volgens de raad kon op basis van de feiten niet worden geschreven dat er een integriteitsonderzoek naar Öztürk liep. De krant voerde vooraf aan dat de kop en de onderkop van het artikel worden toegelicht en steun vinden in de publicatie.

Vorig jaar liet zorginstelling Daelzicht onderzoek doen naar een zakelijke transactie met Özturk uit 2011, wat weer onderdeel was van een groter integriteitsonderzoek. 'Dat het onderzoek niet uitsluitend ging over klager maakt de kop niet onwaar', vindt de krant. 'Voor de lezer ligt de relevantie vanzelfsprekend met name bij de betrokkenheid van klager. Het is journalistiek gebruikelijk dat een artikel in de kop scherp wordt aangezet.' De raad oordeelde anders en verzocht NRC de conclusie ruimhartig te publiceren.

'Deugdelijk onderzoek'

Hierin staat ook dat NRC 'deugdelijk onderzoek' heeft verricht en de artikelen heeft opgesteld 'aan de hand van de destijds voorhanden feiten en omstandigheden'. Öztürk heeft volgens de raad voldoende gelegenheid voor wederhoor gehad, maar heeft daar niet genoeg gebruik van gemaakt.

In aanloop naar de publicatie in NRC kwam Denk met een Facebookfilmpje gericht tegen de media. 'Prik door de berichtgeving heen', was de waarschuwing die Denk aan de eigen achterban gaf.

Öztürk zegt in een reactie op de beslissing van de Raad tevreden te zijn dat de krant 'stevig op de vingers is getikt'. En: 'Het is zeer verwerpelijk dat een politicus die zijn nek uitsteekt en verantwoordelijkheid neemt op zo'n manier onterecht wordt beschadigd'.

Özturk wijst er verder op dat uit onderzoeken naar voren is gekomen dat hem in de zakendeals geen blaam treft. De raad van toezicht van de Limburgse zorginstelling Daelzicht stapte vorig jaar juni op vanwege de publicaties in NRC. Dit deden ze naar eigen zeggen 'om de rust in de organisatie terug te laten keren'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden