Raad voor Cultuur zeer ontevreden, aftreden dreigt

Als de politiek een advies van de Raad voor Cultuur over cultuurbezuinigingen grotendeels links laat liggen, dan zal dit adviesorgaan van de regering zich op zijn toekomst beraden. Dat zei Els Swaab, voorzitter van de raad, vandaag in een vergadering in de Tweede Kamer.

Halbe Zijlstra. © Beeld
Halbe Zijlstra. ©

Net als andere sectoren moet ook de cultuursector inleveren. Door staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) is aan de raad gevraagd om daarover advies uit te brengen. Dat advies wordt door meerdere volksvertegenwoordigers omschreven als 'polderachtig' en 'een kaasschaaf'. Zij vrezen daarom dat Zijlstra door dit advies meer ruimte krijgt om zelf 'te hakken'.

Als hij dat doet dan zullen de adviseurs zich afvragen of ze dan nog wel door kunnen en zo ja hoe, liet Swaab de Kamerleden weten. Zelf wilde ze het woord aftreden niet in de mond nemen. PVV'er Martin Bosma en D66'er Boris van der Ham vroegen door, maar Swaab zei dat ze dit soort kwesties eerst binnen de raad moet bespreken. Toen Bosma constateerde dat adviesraden vrijwel nooit zoiets naar buiten brengen en haar expliciet vroeg naar de mogelijkheid van aftreden, antwoordde ze: 'op die vraag kan ik geen antwoord geven'.

De vergadering was bedoeld om Kamerleden meer inzicht te geven in het precieze advies van de Raad voor Cultuur. In latere debatten kunnen ze die informatie dan gebruiken. Het overleg was op een pikant moment, want de ministerraad praat naar verwachting morgen over de cultuurplannen van Zijlstra. De VVD-bewindsman hoopt na die vergadering zijn eigen plannen te kunnen presenteren. Eerder werd al duidelijk dat hij geen geld meer over heeft voor het Nationaal Historisch Museum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden