Raad van Toezicht UvA stapt op

De voltallige Raad van Toezicht van de Universiteit van Amsterdam treedt af. De taken worden zo snel mogelijk overgedragen aan nieuw te benoemen leden, maakte de raad vrijdag bekend. Reden voor het aftreden is onder meer de moeizame relatie met de medezeggenschapsorganen binnen de universiteit.

Studenten en docenten van de UvA demonstreerden in april vorig jaar voor meer democratie.Beeld anp

'De RvT betreurt het dat de gesprekken met de CSR zijn afgebroken en dat er geen bereidheid meer blijkt te zijn voor verder overleg en een constructieve dialoog', stelt zij in een verklaring op website van de universiteit. De Centrale Studentenraad (CSR) behartigt de belangen van de student bij het bestuur van de universiteit.

De Centrale Studentenraad had voor vrijdag een vergadering belegd waarin ook het functioneren van de Raad van Toezicht aan de orde zou komen. De kritiek op de raad onder voorzitterschap van Atzo Nicolaï is niet mals, blijkt uit een lijst van bespreekpunten voor de vergadering.

De toezichthouder zou er bijvoorbeeld nooit op hebben aangedrongen de samenwerking tussen de universiteit en de Hogeschool van Amsterdam te evalueren. De RvT zou zich rond benoemingen schuldig hebben gemaakt aan intimiderende praktijken. De herbenoeming van Nicolaï verliep volgens de studentenraad niet chique en zorgde voor veel onrust. Ook de opvolging van het in april vorig jaar afgetreden college van bestuur liet mede door toedoen van de RvT veel te lang op zich wachten.

In een reactie laat het College van Bestuur van de universiteit weten de beslissing te respecteren en dat de bal nu bij minister Jet Bussemaker van Onderwijs ligt. 'De volgende stap ligt nu bij de minister van OCW; zij benoemt immers de RvT.'

Ook Bussemaker respecteert het besluit. 'Ik verwacht dat dit kan bijdragen aan het herstel van vertrouwen. De komende tijd zullen betrokkenen, onder wie ik, overleggen over de opvolging van de Raad van Toezicht. Er zit nu een College van Bestuur dat vertrouwen heeft van studenten en docenten. Hiermee is de continuïteit gegarandeerd'.

Old boys network

De SP wil de bewindsvrouw dinsdag in de Tweede Kamer aan de tand voelen over deze kwestie. 'Ze heeft een enorme inschattingsfout gemaakt en er in april dit jaar zelf voor gekozen om Atzo Nicolaï weer voor vier jaar tot voorzitter te benoemen', aldus Kamerlid Jasper van Dijk. Het aftreden van de raad van toezicht noemde hij 'zeer terecht' om dat die elk draagvlak had verloren.

Verder wil hij een breder debat over bestuur in het hele onderwijs. Voorkomen moet worden dat er weer nieuwe poppetjes uit het old boys network naar voren worden geschoven. Onderwijsbestuurders moeten 'draagvlak en binding hebben met wetenschap.' Verder moet het 'gedrocht' van de bestuurlijke fusie tussen de UvA en de HvA wat Van Dijk betreft ook meteen worden beëindigd.

Het studentencollectief De Nieuwe Universiteit, dat vorig jaar het Maagdenhuis bezet hield, is dezelfde mening toegedaan. Het zou 'Bussemaker sieren niet direct weer een nieuwe club nevenfunctie-spaarders bijeen te roepen, maar de uitkomsten van de commissie democratisering & decentralisering af te wachten. Het college van bestuur behoort verantwoording af te leggen aan de academische gemeenschap, niet aan een onzichtbaar orgaan waarvan de leden enkel dienen om de hoeveelheid prominente VVD'ers en PvdA'ers met leuke nevenfuncties in evenwicht te houden.'

HvA

De UvA en de HvAhebben ieder een eigen Raad van Toezicht, maar Nicolaï is hun gezamenlijke voorzitter. De drie HvA-leden van de Raad van Toezicht blijven voorlopig aan. Tegen de wens van Menno Oldenhof, de voorzitter van de Centrale Medezeggenschapsraad van de HvA. 'Atzo Nicolaï moet nu helemaal weg, een eventuele herbenoeming voor de HvA is wat mij betreft niet meer aan de orde', zegt hij tegen weekblad Folia.

Volgens hem is het tijd om de hele structuur tegen het licht te houden. 'Die gezamenlijke raden van toezicht die officieel elkaar adviseren, dat is niet meer van deze tijd. Ik vind dat alle leden en de hele structuur hiermee ter discussie staan. Het is gewoon klaar.'

Lees ook

Amsterdamse studenten bezetten een jaar geleden het Bungehuis en het Maagdenhuis. Is er nu meer democratie en minder rendementsdenken op de Universiteit van Amsterdam?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden