Raad van toezicht Humanitas unaniem achter keuze zorgconsulent

De raad van toezicht van Humanitas DMH staat unaniem achter de keuze om een interim-bestuurder aan te stellen. Dat staat in een verklaring op de website van de instelling voor gehandicaptenzorg.

De facturen van Nicodem voor zijn werkzaamheden in juli.Beeld de Volkskrant.

Gisteren was ophef ontstaan over de aanstelling van de interim-zorgconsultant, Raimond Nicodem, omdat hij 95 duizend euro kreeg betaald voor een maand werk.

Volgens de raad van toezicht was het 'dringend nodig' de interim-bestuurder in te huren om de continuïteit van Humanitas DMH te garanderen. 'Na het vertrek van de vorige Raad van Bestuur bleek dat Humanitas DMH een dusdanig zwakke organisatie had, dat het voortbestaan van de organisatie in gevaar dreigde te komen', aldus de raad. Op de hoogte van de vergoeding wordt in de verklaring niet ingegaan.

Subsidies en zorgpotjes
Gisteren schreef de Volkskrant over de beloning voor de interim-bestuurder. De Volkskrant kreeg de declaraties in bezit via Publeaks, het systeem waarmee klokkenluiders veilig en anoniem kunnen lekker naar de pers. Een assistente die in Nicodems kielzog ook is binnengekomen bij Humanitas, dat wordt gefinancierd uit subsidies en zorgpotjes, heeft blijkens de stukken ook nog voor ruim 35 duizend euro gedeclareerd voor een maand werk in juli.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) liet in een reactie op de berichtgeving weten de hoge beloning ongewenst te vinden en wil hier opheldering over van de raad van toezicht.

De hoge beloningen hebben woede gewekt bij een deel van de 1100 werknemers, zeker omdat op de gehandicaptenzorg fors wordt bezuinigd.

Humanitas DMH is een zelfstandige werkstichting gelieerd aan de vereniging Humanitas, die hulp op humanistische grondslag verleent aan allerlei doelgroepen. Humanitas DMH biedt zorg en begeleid wonen aan ongeveer 2400 cliënten met een verstandelijke beperking. Vorig jaar leed Humanitas DMH zes ton verlies op een omzet van 53 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden