Raad van Toezicht COA stapt - tijdelijk - op, wegens onderzoek naar misstanden

De toezichthouders van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) leggen tijdelijk hun werkzaamheden neer. De raad doet dat in afwachting van het onderzoek naar misstanden bij het COA.

Loek Hermans legt tijdelijk zijn werkzaamheden als voorzitter van de Raad van Toezicht van het COA neer.

Dat schrijft minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Leers doet onderzoek naar het werkklimaat binnen het COA, de manier waarop het COA betaald wordt en de informatie over het loon van de weggestuurde bestuursvoorzitter Nurten Albayrak. Op aandringen van de Tweede Kamer werd het onderzoek uitgebreid naar de Raad van Toezicht.

Eén lid, vicevoorzitter Jaap Besemer, neemt nu al ontslag. De Raad van Toezicht ligt onder vuur, omdat er niet is ingegrepen na signalen van personeel over een verziekte werksfeer. Besemer voerde dit voorjaar gesprekken met medewerkers over die werksfeer, maar ondernam onvoldoende actie. De raad staat onder voorzitterschap van VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, Loek Hermans.

Albayrak
Bestuursvoorzitter Nurten Albayrak werd eerder al op non-actief gezet, nadat zij onjuiste informatie had gegeven over haar inkomen. Ze zou volgens werknemers bovendien de sfeer verzieken, te veel geld verdienen, niet naar de mensen in het veld luisteren en zo geld verkwanselen, onder meer aan ongebruikte opvangplekken. Ook zouden er onder haar leiding opvallend veel directeuren zijn vertrokken.

De medewerkers van het COA kunnen zich ondertussen met klachten over de werksfeer melden bij een speciaal daarvoor in het leven geroepen meldpunt. Een extern bureau is ingeschakeld voor de afhandeling van de al dan niet anonieme klachten. De klachtenlijn is in het leven geroepen door de ondernemingsraad van het COA en loopt ongeveer een maand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden