Raad van State worstelt ook met Zwarte Piet

De Raad van State in Den Haag spreekt zich komende woensdag uit in een zaak die mogelijk nog meer voeding geeft aan de discussie over Zwarte Piet, ook al gaat het in deze om de rechtmatigheid van een evenementenvergunning.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Kleuren
In tegenstelling tot wat misschien wordt verwacht laat de Raad van State zich niet uit over de diverse kleuren die Zwarte Piet eventueel moet hebben. De uitspraak gaat wel over de vraag of de figuur van Zwarte Piet bij de sinterklaasintocht in Amsterdam van afgelopen jaar discriminerend is en of burgemeester Eberhard van der Laan daar in de vergunning wel of geen rekening mee had moeten houden.

Knecht weg
Kortom, heeft Van der Laan voldoende rekening gehouden met de tegenstanders van de figuur Zwarte Piet? Die willen dat de knecht van de goedheiligman van het toneel verdwijnt, maar de voorstanders van het volksfeest willen dat alles bij het oude blijft, er hoogstens wat aanpassingen worden gedaan. Zo dragen de Zwarte Pieten bij de landelijke intocht komende december in Gouda geen grote ringoorbellen en hebben ze geen rood aangezette lippen.

Vergunningen
Mocht Van der Laan de zaak verliezen, dan kan dat gevolgen hebben voor de vergunningen die gemeenten voor dit jaar hebben afgegeven. Dan moet namelijk blijken dat bij de verstrekking daarvan alle belangen zijn afgewogen, dus ook de gevoelens van mensen met een donkere huid.

Gouda
In Gouda zal burgemeester Milo Schoenmaker de uitspraak goed volgen. Hij moet drie dagen later voor de Nederlandse televisie Sinterklaas en zijn gevolg binnenhalen. 'Erg jammer dat de uitspraak net voor de intocht in Gouda is', zei Schoenmaker eerder. 'De kans is aanwezig dat wij dan nog in allerijl aanpassingen in het programma moeten doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden