Raad van State wijst 'Pietenwet' van PVV af

De Nederlandse overheid heeft zich niet te bemoeien met het uiterlijk van 'het gevolg van Sinterklaas', dus ook niet met dat van Zwarte Piet. Dat heeft de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van het land, dinsdag bepaald.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De Raad van State boog zich over een voorstel van de PVV. De partij van Geert Wilders wilde gemeenten verbieden om mee te werken aan sinterklaasoptochten met pieten die niet allemaal zwart zouden zijn. De overheid moet zich bij zulke evenementen buigen over orde en veiligheid en niet over de traditie zelf, oordeelt de Raad van State.

In de 'Pietenwet' van de PVV gebeurt dat laatste wel. 'In een democratische rechtsstaat past dat niet', zegt de Raad van State. Afwijkende sinterklaasvieringen vallen volgens het hoogste adviesorgaan onder de vrijheid van meningsuiting.

De PVV wil de sinterklaastraditie 'bevriezen', vindt de raad. Het orgaan stelt dat 'levende volkstradities, zoals het sinterklaasfeest, niet statisch zijn. Als de maatschappij verandert, veranderen zij mee.' De wet hoort daarom volgens de Raad van State in de prullenbak.

Roetpiet komt uit de stad

Is het sinterklaasfeest veranderd na alle ophef? In grote steden wel, maar daarbuiten blijft de traditie onverminderd sterk. Toch lijkt de angel uit het debat.

Geen inhoudelijke toetsing

Eerder oordeelde de Raad van State al dat de gemeente Amsterdam de vergunningverlening van de Sinterklaasintocht niet over hoefde te doen omdat burgemeester Eberhard van der Laan bij het verlenen van de vergunning niet had gekeken naar eventuele stigmatisering of discriminatie.

Volgens de Raad van State was Van der Laan niet bevoegd om de vraag te beantwoorden of van de figuur van Zwarte Piet een discriminerend effect uitgaat. Als iemand een oordeel wil krijgen over Zwarte Piet, moet hij of zij naar de burgerlijke rechter of de strafrechter, aldus de Raad van State. Dat kan bijvoorbeeld door een zaak te beginnen tegen de organisatie van een Sinterklaasintocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden