Raad van State volgens Kohnstamm te politiek

De Raad van State moet zich niet opstellen als een politiek adviseur van de regering, maar doet dat wel. Dat zegt staatssecretaris Kohnstamm van Binnenlandse Zaken in een vraaggesprek met NRC Handelsblad....

ANP

ANP

ROTTERDAM

Hij doet die uitspraak naar aanleiding van het advies van de Raad van State over het kabinetsvoorstel om te komen tot een referendum. Dat advies was sterk afwijzend.

Volgens Kohnstamm komt het erop neer dat het hoogste adviesorgaan van de regering gewoon tegen het referendum is. De Raad van State moet echter de wetsvoorstellen beoordelen op juridische houdbaarheid en consequentheid, en toetsen aan de Grondwet en geen politieke adviezen geven.

Kohnstamm maakt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid eenzelfde verwijt naar aanleiding van diens recente advies over het volksgezondheidsbeleid, een basisverzekering voor iedereen.

De Tweede Kamer stemde afgelopen week in met een wetsvoorstel over het referendum. Voor Kohnstamm betekent het in vervulling gaan van deze jarenlang door zijn partij, D66, gekoesterde wens dat er nu ingezet moet worden op een gekozen burgemeester. Ook daarvoor pleit D66 al sinds jaar en dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden