Raad van State vernietigt vergunning Enci

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE GRAAF

MAASTRICHT - De Raad van State heeft woensdag de milieuvergunningen voor de Maastrichtse cementfabriek van Enci en de mergelwinning in de groeve van de Sint-Pietersberg vernietigd. Volgens het rechtscollege is onvoldoende duidelijk welke gevolgen de activiteiten van Enci hebben voor beschermde natuurgebieden net over de grens in België.

De provincie Limburg had de milieuvergunningen in 2010 verleend. Zowel de stichting Enci Stop als Enci zelf was tegen de vergunningen in beroep gegaan. De stichting vindt dat het provinciebestuur strengere eisen had moeten stellen aan de uitstoot van onder meer fijnstof en zwaveldioxide, terwijl Enci juist vindt dat de vergunning te streng is.

Wat de gevolgen zijn van de uitspraak, waartegen geen hoger beroep mogelijk is, was gisteren nog niet duidelijk. De provincie zei het vonnis 'te bestuderen en de gevolgen te inventariseren'. Volgens een woordvoerder zal het provinciebestuur pas komende dinsdag met een bestuurlijke uitspraak komen: 'De vraag is of er direct gehandhaafd moet worden, waardoor Enci de productie moet stoppen, of dat er een nieuwe vergunning zal komen en er onder bepaalde condities kan worden doorgewerkt.'

De Enci-directie was woensdagmiddag nog 'in beraad' en wilde niet reageren. Het actiecomité Enci Stop, dat al dertien jaar ageert tegen de mergelwinning in de Sint-Pietersberg, vindt dat de provincie moet optreden, omdat Enci zonder milieuvergunning de wet overtreedt.

In augustus 2012 oordeelde de Raad van State in een tussenuitspraak al dat het provinciebestuur de voorschriften voor stof en zwaveldioxide in de vergunning beter moest motiveren. Verder kreeg het provinciebestuur de opdracht om de gevolgen van de activiteiten van Enci voor de nabijgelegen Natura 2000-gebieden in België in kaart te brengen. In november 2012 heeft het provinciebestuur de vergunningen hierop aangepast, maar zowel Enci Stop als Enci kon zich niet in die aanpassing vinden.

'De andere zaken zijn wel gerepareerd, maar het onderzoek naar de gevolgen voor de Belgische natuurgebieden geeft onvoldoende duidelijkheid', aldus een woordvoerder van de Raad van State. Volgens haar hoeft de consequentie van de uitspraak niet te zijn dat Enci moet stoppen. Maar de provincie en de cementfabriek moeten wel iets verzinnen om te voldoen aan de milieuwetgeving.

De fabriek van Enci in Maastricht bestaat uit een cementoven en een aantal cementmolens. Het fabrieksterrein is ongeveer 30 hectare groot. In de groeve van ongeveer 140 hectare wordt al bijna negentig jaar kalksteen gewonnen voor de productie van cement en het halffabrikaat klinker.

In 2010 is Enci met de overheid en de vereniging Natuurmonumenten overeengekomen om de commerciële winning van kalksteen uiterlijk in juli 2018 te beëindigen. De klinkerproductie stopt uiterlijk op 1 juli 2019. Enci zal hierna het halffabrikaat klinker gaan importeren om dit vervolgens tot cement te vermalen. De mergelgroeve komt dan (grotendeels) in handen van Natuurmonumenten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden