Raad van State twijfelt aan digitale bon

Die toekomstige digitale bon van de politie, de Afdeling advisering van de Raad van State heeft het er toch niet zo op. Dat blijkt uit een advies dat ze deze week openbaar heeft gemaakt.

De papieren bekeuring gaat verdwijnen. Politieagenten kunnen straks de gegevens van overtreders ter plaatse invoeren in een handcomputer. Beeld ANP XTRA
De papieren bekeuring gaat verdwijnen. Politieagenten kunnen straks de gegevens van overtreders ter plaatse invoeren in een handcomputer.Beeld ANP XTRA

Het kabinet wil dat opsporings­ambtenaren veelvoorkomende overtredingen, zoals foutparkeren, op straat digitaal beboeten met behulp van een handcomputer. Dat zou minder papieren rompslomp geven.

De Afdeling advisering vreest echter dat het ertoe leidt dat de burger zich minder goed kan verweren. Het belang van de politie moet volgens haar 'bij de beoogde administratieve lastenverlichting worden afgewogen tegen het belang van de burger om niet in zijn verweermogelijkheden te worden beperkt'.

De regering 'acht het proportioneel' om de papieren aankondiging te laten vervallen, zo liet minister Ivo Opstelten de Raad van State desondanks al weten. Iemand kan volgens hem 'in bepaalde gevallen enigszins worden beperkt in zijn bewijspositie', maar 'dit weegt volgens de regering niet op tegen de voordelen die de digitale handhaving van veelvoorkomende overtredingen met zich meebrengt'.

Er wordt door de regering ook op een afname van verwerkingsfouten gerekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden