Raad van State steekt stokje voor rapen Friese kievitseieren

Zoals het nu lijkt, mogen er dit jaar in Friesland geen kievitseieren worden geraapt. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald. Het Friese provinciebestuur heeft volgens de hoogste bestuursrechter onvoldoende onderzocht of de kievitenpopulatie in Friesland zich nog in een gunstige staat van instandhouding bevindt.

Jurre van den Berg
Kivitseieren in Oenkerk, Friesland. Beeld anp
Kivitseieren in Oenkerk, Friesland.Beeld anp

Het zoeken en rapen van kievitseieren, het ljipaaisykjen, is Fries cultureel erfgoed. Alleen in Friesland mogen van 1 maart tot en met 8 april de eieren van de weidevogel worden verzameld door zo'n vijfduizend geregistreerde rapers. Jaarlijks wordt er een maximum vastgesteld. In 2014 ging het om 5.939 eieren.

Het gaat echter niet goed met de kievit. Sinds 1996 is de populatie bijna gehalveerd, mede door intensivering van de landbouw. De Raad van State vindt daarom dat het provinciebestuur beter moet onderzoeken of de kievitenpopulatie in Friesland nog wel levensvatbaar is.

De jacht op het eerste kievitsei is in Friesland een jaarlijks terugkerende prestigestrijd. De gelukkige vinder krijgt van de commissaris van de Koning de Sulveren Ljip, een zilveren beeldje van een kievit. Plus een oorkonde, een klein geldbedrag en eeuwige roem.

Vorige week ontstond al ophef over het eierrapen. Burgemeester Gerard van Klaveren (VVD) van Weststellingwerf kondigde in zijn nieuwjaarstoespraak aan dit jaar niet het eerste kievitsei van zijn gemeente in ontvangst te willen nemen. Ook hij zei zich zorgen te maken over de kievitstand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden