Nieuws

Raad van State: ontpoldering Hedwigepolder mag doorgaan

De ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen mag ook van de rechter gewoon doorgaan. De Raad van State wees donderdag een spoedverzoek van de onteigende poldereigenaar Gery de Cloedt af om de werkzaamheden stop te zetten.

Peter de Graaf
De Hedwigepolder, met in de achtergrond de Antwerpse haven. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De Hedwigepolder, met in de achtergrond de Antwerpse haven.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Ook volgens de hoogste rechter valt het wel mee met de vervuiling van het gebied wanneer verontreinigd water uit de Westerschelde in de polder stroomt.

Eerder deze week maakte minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof al bekend geen bezwaren te zien. Zij had de graafwerkzaamheden een maand laten stilleggen in afwachting van twee nieuwe onderzoeken. Volgens de minister blijkt uit verschillende metingen en onderzoeken dat de vervuiling van de Westerschelde, onder meer met pfas, afneemt. Zij verwacht bovendien dat die dalende trend zal doorzetten.

De Raad van State komt tot hetzelfde oordeel. De voorzieningenrechter noemt het risico op verontreiniging van de bodem en andere nadelige gevolgen voor het milieu ‘beperkt’. De rechter denkt dat na het doorsteken van de dijken best ‘een estuarien natuurgebied’ kan worden gerealiseerd.

Tegenover ‘dit beperkte risico’ laat de Raad van State andere belangen zwaarder wegen, vooral de veiligheid. Want de werkzaamheden in de aangrenzende Vlaamse Prosperpolder, waaronder verlaging van dijken, zijn al in een vergevorderd stadium. Daardoor zou in het komende stormseizoen de Prosperpolder en ook de Hedwigepolder onder water kunnen lopen. ‘In dat geval zou het echter gaan om een ongecontroleerde inundatie die grote veiligheidsrisico’s met zich brengt’, aldus de voorzieningenrechter.

Juridische kansen

De Cloedt eiste in de spoedprocedure dat de graafwerkzaamheden worden opgeschort ‘om onomkeerbare schadelijke gevolgen te voorkomen’ in afwachting van de bodemprocedure later dit jaar. Die procedure vloeit voort uit het herzieningsverzoek dat de Belgische oud-eigenaar van de Hedwigepolder vorig najaar had ingediend.

De Belgische ondernemer, die zich altijd sterk heeft verzet tegen de ontpoldering, ving in 2014 bot bij de Raad van State. Volgens hem is bij die uitspraak in 2014 de vervuiling van de Westerschelde ten onrechte niet meegewogen. Hij stelt dat toen ook al bij de Nederlandse overheid bekend was dat er te hoge concentraties pfas in het water zaten. Volgens hem kan er door de vervuiling ook helemaal geen sprake zijn van natuurherstel. Met dat argument ziet hij juridische kansen om de onteigening van de polder terug te draaien.

Natuurcompensatie

De Zeeuwse polder is in 2018 onteigend als onderdeel van een groter plan van natuurcompensatie. Daartoe is Nederland op basis van Europese vogel- en habitatrichtlijnen verplicht, omdat door de uitdieping van de Westerschelde (ten behoeve van de Antwerpse haven) belangrijke getijdennatuur verloren is gegaan.

De zitting in de bodemprocedure zal in september plaatsvinden. Volgens minister Van der Wal wordt de Westerscheldedijk naar verwachting eind september of begin oktober doorgestoken, waarna Scheldewater het poldergebied in zal stromen.

SP-Statenlid Ger van Unen, woordvoerder van actiegroep Nu Ontpolderen Nee, is teleurgesteld over de uitspraak. Ze blijft aandringen op een groot bevolkingsonderzoek naar de risico's van pfas in de Westerschelde en sluit ook een nieuwe juridische procedure niet uit: ‘Wij geven niet op.’

- Beeld -
-Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden