Update

Raad van State niet te spreken over wetsvoorstel minimumstraffen

De invoering van minimumstraffen is zeer onwenselijk. Rechters hebben daardoor niet meer genoeg vrijheid om per strafzaak de omstandigheden mee te laten wegen in het vonnis. Dit betekent een 'substantiële verstoring' van het evenwicht tussen wetgever en rechter.

© ANP

Dat staat in het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel voor minimumstraffen, dat vandaag openbaar is geworden. Als een veroordeelde binnen tien jaar een misdrijf pleegt waarop een maximale straf van minstens 8 jaar staat, moet de rechter de helft van het strafmaximum opleggen.

Motivering
De Raad vindt dat de invoering van minimumstraffen is te rechtvaardigen 'als het een oplossing kan bieden voor een duidelijk en welomschreven ernstig probleem bij de straftoemeting'. Maar het kabinet maakt niet duidelijk dat zo'n probleem bestaat. Nederlandse rechters functioneren immers uitstekend, zei ook premier Rutte nog afgelopen vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Ook maakt het kabinet niet echt aannemelijk dat met de invoering van minimumstraffen wordt voorkomen dat veroordeelden opnieuw de fout in gaan.

De rechter kan in de nieuwe wet wel van het minimum afwijken, maar de Raad van State vindt de ruimte daarvoor te beperkt. Daarom zou het kabinet de mogelijkheden om een andere straf op te leggen moeten verruimen. De raad vindt ook dat de minimumstraf hoogstens een derde van het strafmaximum zou moeten zijn.

Heroverwegen
De Raad van State adviseert het kabinet dan ook de invoering van de wet te 'heroverwegen'. Dat is overigens een formulering die de Raad van State vaker gebruikt.

Eerder vandaag werk bekend dat de Raad ook al grote moeite heeft met voorstel op een boerkaverbod. Daarbij zou de vrijheid van godsdienst in het geding komen, meent het adviesorgaan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden