Nieuws

Raad van State: laat Marokkanen vrij uit vreemdelingendetentie

Marokkanen die worden vastgehouden in vreemdelingendetentie, moeten per direct worden vrijgelaten. Dat oordeelt de Raad van State vrijdag. Omdat er voor hen geen uitzicht is op ‘vertrek binnen een redelijke termijn’, is er volgens de hoogste bestuursrechter geen juridische grond om Marokkanen zonder verblijfsvergunning nog langer gevangen te houden.

Anneke Stoffelen
Het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het oordeel van de Raad van State is geveld in drie zaken van individuele Marokkanen die hun detentie hebben aangevochten, maar heeft ook gevolgen voor andere illegale Marokkanen die vastzitten in afwachting van hun uitzetting.

Hoeveel dat er precies zijn, kon een woordvoerder van het ministerie van Justitie vrijdagmiddag niet direct zeggen, maar duidelijk is dat Marokko een van de grootste herkomstlanden is van mensen in vreemdelingendetentie. Van de vreemdelingen die in de eerste helft van 2020 werden vastgezet, was 14 procent Marokkaans, staat in een rapport van het ministerie.

‘Redelijke termijn’

In vreemdelingenbewaring worden buitenlanders zonder verblijfspapieren opgesloten, als de overheid van plan is hen uit te zetten. De voorwaarde om mensen op te mogen sluiten zonder dat zij een strafbaar feit hebben begaan, is dat er uitzicht is op uitzetting binnen ‘redelijke termijn’.

In het geval van Marokko is daarvan geen sprake meer, oordeelt de Raad van State vrijdag: de Marokkaanse autoriteiten hebben in 2019 voor het laatst een zogenoemde laissez-passer verstrekt, het reisdocument dat nodig is om een ongedocumenteerde vreemdeling te kunnen terugsturen.

Waarom Marokko is gestopt met het verstrekken van deze papieren, is niet helemaal duidelijk. Voor de coronacrisis werden vreemdelingen groepsgewijs naar het Marokkaanse consulaat gebracht voor deze procedure, maar vanwege het virus kan dat sinds een jaar niet meer.

De Nederlandse overheid heeft blijkens de uitspraak geprobeerd afspraken te maken op individuele basis, maar daar werkte Marokko blijkbaar niet aan mee.

Illegale vreemdelingen die worden vrijgelaten, belanden in de praktijk vaak op straat. Zonder papieren is er geen recht op opvang, al zijn er wel enkele gemeenten die een zogenoemde bed-bad-brood-regeling bieden voor deze groep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden